Načelnici podržavaju formiranje operativnog tijela za migrante

0
625

Načelnici i gradonačelnici pograničnih opština u Srpskoj, koji se mjesecma bore sa sve većim prilivom ilegalnih migranata, spremno će dočekati operativno tijelo koje će Republika Srpska formirati kako bi pratila njihovo kretanje. Iz bijeljinske Gradske uprave poručuju da će staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete i resurse ne bi li im, kako kažu, u borbi s migrantima bilo koja vlast malo više pomogla. Samo u dva dana, sredinom ovog mjeseca, pronađeno je 147 migranata, a taj broj je odnedavno još veći.

“Mi nemamo kapacitete da te ljude smjestimo ovde ni u jednoj varijanti, nemamo ni finansijske mogućnosti, zato apelujemo na državu da se što prije uključi. Problem u Bijeljini sa migrantima se javlja prije svega na rijekama, oni prelaze masovno granicu iz Srbije,” kaže Miloš Stevanović, gradski menadžer Bijeljine.

U Foči, kažu, odavno ne očekuju pomoć vlasti sa nivoa Bosne i Hercegovine. I oni će učestovati u radu operativnog tijela kada bude formirano. Načelnik opštine Foča tvrdi da je 40 kilometara granice praktično nepokriveno, i da je jedina pomoć stigla iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

“Zbog toga inicijativa koja bi uključila pogranične opštine i lokalne zajednice ima puno opravdanje, i mislim da mi ovdje sa nivoa RS to moramo početi rješavati, ne čekajući da dođe inicijativa sa nivoa BiH, jer je to uzaludno čekanje,” kaže Radislav Mašić, načelnik opštine Foča.

U Srpskoj neće biti sabirnih centara, i pošto Bosna i Hercegovina nema odgovor na migrantsku krizu, uzimamo stvari u svoje ruke, poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

“Nek znaju da je to većinska volja ovog naroda. Nećemo te migrante. I nije samo problem u tome da li mi možemo ovde da napravimo i da damo hranu. Dobiće svako hranu ako je gladan. Podijelićemo. Ovaj narod je poznat po tome što nikad nije zadržavao za sebe nego je uvijek dijelio. Ali mi nećemo da nama nesposobna vlast i pojedinci kreiraju neka buduća rješenja,” kaže Dodik.

Uprkos vijestima o svakodnevnom prilivu sve većeg broja migranata u BIH i informacijama da se još ne zna tačan broj neregistrovanih migranata, dok ih je do sada registrovano gotovo devet hiljada, za lidera SDS-a, Vukotu Govedaricu stanje nije alarmantno. Iako je i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, govorio o angažovanju vojske u boljoj zaštiti, pa čak i zatvaranju granice u borbi protiv migrantske krize, njegov stranački šef vjeruje da još nema krize.

“Alarmantno stanje nije. I to je nešto što je vidljivo. Ali isto tako, Republika Srpska, pa i drugi entitet, tj. Savjet ministara, moraju spremno da dočekaju i da odgovore na situaciju koja bi u narednih mjesec, dva, pa i tri, mogla da postane alarmantna,” rekao je Govedarica.

Iz SNSD-a poručuju da je od migrnatske krize u BiH jedino alarmantnija današnja izjava lidera SDS-a.

“Situacija je odavno postala alarmantna, i nijedna lokalna zajednica ne želi azilantske centre na svojoj terirotrji. Baš iz tog razloga je i inicirano Operativno tijelo koje će formirati Republika Srpska – a obuhvataće Policiju, Civilnu zaštitu i lokalne zajednice. Svi će, u okviru svojih nadležnosti, pratiti i registrovati kretanje migranata, ulaske i izlaske, mjesta gdje se nalaze, i rute kojima se kreću,” kaže Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PS BiH.

(ATV)

PODIJELI