Načelnik opštine Momčilo Zeljković pohvalio rad volontera iz susjednih opština

0
1891

Sve komisije rade na evidentiranju štete, ali je već sada jasno da će ona biti između deset i 15 miliona maraka. Devedeset odsto grada bilo je pod vodom, a 28 lokalnih i nekategorisanih puteva potpuno je uništeno – navodi načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković.

Priredio: Slobodan PETROVIĆ

Čelinac je potpunosti očišćen nakon povlačenja vode, izvršena je dezinfekcija svih prostorija, a snabdijevanje strujom je redovno.

Poplave su nanijele ogromnu štetu opštini. Veliki broj domaćinstava i privrednih objekata bio je pod vodom, došlo je do urušavanja Gradskog mosta, a punih osam dana Čelinac je bio bez pitke vode.

Međutim, prema riječima načelnika opštine Momčila Zeljkovića, najdramatičnije stvari su prošle, a prioritetni problemi su sanirani u najkraćem roku.

“Grad je snabdijeven pitkom vodom iz Gradskog vodovoda Banjaluka,ali 350 metara cjevovoda i dalje predstavlja problem, koji zahtijeva ozbiljne građevinske radove kako bi se taj prostor zabetonirao i zaštitio od novih poplava”, navodi Zeljković za Srnu.

Gradski most stavljen je u funkciju, a trenutno se vode aktivnosti oko sanacije dječijeg vrtića, jer su neophodna značajna ulaganja, pošto je objekat u potpunosti devastiran.

“Trebaće mnogo vremena da to saniramo, ali raduje podatak da su prikupljena sredstva od donatora koja ćemo uložiti u postavljanje hidroizolacije, nove glazure, parketa i namještaja”, precizira Zeljković.

Nastavak školske godine za osnovce organizovan je u prostorijama srednjoškolskog centra, s tim da su maturanti 5. i 9. razreda okončali nastavu.

Srednja škola je takođe bila poplavljena, ali jed sada u funkciju, jer se radi o čvrstom objektu.

“Za prve razrede organizovali smo nastavak obrazovnog procesa u područnoj školi Opsječko. Zahvaljujući volonterima iz susjednih opština i sportskim radnicima, uspjeli smo da saniramo sportsku dvoranu, u kojoj je neophodno postaviti novi parket, a to nećemo moći uraditi bez pomoći donatora”, napomilje Zeljković.

Sve komisije rade na evidentiranju štete, ali je već sada jasno da će ona biti između deset i 15 miliona maraka. Devedeset odsto grada bilo je pod vodom, a 28 lokalnih i nekategorisanih puteva je potpuno uništeno.

“Imamo problem sa magistralnim putem Banjaluka – Čelinac, u upotrebi je samo jedna saobraćajna traka na dvije lokacije, što usporava Frekvenciju i komunikaciju građana Čelinca prema Banjaluci”, navodi Zeljković.

Opština Čelinac je u fazi realizacije projekta regulacije korita rijeke Vrbanje koji je počeo 2011. godine, ali, s obzirom na nove okolnosti, taj projekat će pretrpjeti određena proširenja,a postoji mogućnost i izmještanja gradskog mosta na drugu lokaciju.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković posebno pohvaljuje rad volontera iz susjednih opština (Kotor Varoš, Kneževo, Prnjavor i Banjaluka), kao i rad opštinske organizacije Crvenog krsta i Centra za socijalni rad u najtežim trenucima za opštinu Čelinac. /SRNA/

PODIJELI