Načelnik Tomaš za Radio Prnjavor- Otvaranjem glavne trase autoputa ne prestaju radovi na pristupnim putevima i vodotocima

0
423

Tokom današnjeg gostovanja u emisiji Radio Prnjavora “Razgovor s povodom” načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, istakao je da otvaranje autoputa “Banjaluka-Doboj” predstavlja veliku razvojnu šansu za našu opštinu, obzirom da se radi o najmodernijoj saobraćajnici koja najvećim dijelom prilazi kroz ovu lokalnu zajednicu. 

“Bitno je istaći da je petlja od Mahovljana do Doboja locirana na području gdje smo mi još 2010. godine planirali poslovnu zonu. Zadovoljstvo mi je što sam na ovom istom mjestu bio i te godine kada su se pravili planovi za poslovnu zonu i gradnju autoputa. Tada je trasa ovog autoputa imala četiri varijante, a mi smo na skupštini usvojili varijantu za koju smo smatrali da je najbolja za opštinu Prnjavor. Posebno mi je zadovoljstvo i što sam bio dio tima predsjednika RS, Milorada Dodika, i predsjednice Vlade RS, gospođe Željke Cvijanović, koji su 2010. godine. radili na ovom projektu, kada je on osmišljavan, a i danas, kada je završen.

Na pitanje kada se planira rekonstrukcija seoskih puteva koji su oštećeni tokom eksploatacije kamena iz Ljubića, Tomaš je kazao da je činjenica da je tokom izgradnje autoputa, teški saobraćaj funkcionisao preko lokalnih magistralnih i regionalnih puteva. naglasivši da izvođač radova ima obavezu da sve te puteve koji su korišteni, popravi ili dovede u stanje, u najmanju ruku, onakvo u kakvom su oni zatečeni.

“Nadležni u Autoputevima imaju kompletnu dokumentaciju kako su ti putevi izgledali ranije i kako izgledaju sada i ono što stanovnici naše opštine treba da razumiju jeste da otvaranjem glavne trase autoputa koja se desila u utorak, ne prestaju radovi na gradnji autoputa. Imamo ljude koji su smatrali da onoga momenta kada se otvori trasa autoputa Banjaluka -Doboj, sve vezano za pristupne puteve i vodotoke, staje, što nije tačno. Izvođač će biti tu dok se svi poslovi ne završe. Da li će to biti jedan dva lili više mjeseci, zavisi od dinamike izvođenja poslova” rekao je načelnik dodajući da gradnja autoputa ne smije iza sebe ostaviti stanje gore nego što je bilo, nego pristupni i seoski putev moraju biti bar za jednu stepenicu kvalitetniji.

Tomaš je dodao da u nekim dijelovima nije završen postupak eksproprijacije, jer pojedini vlasnici parcela uz autoput nisu bili zadovoljni naknadom pa je došlo do sudskog odlučivanja, te naglasio da treba pohvaliti one ljude koji su imali razumijevanja i dozvolili investitorima da rade.

On je izrazio uvjerenje da će se gradnjom autoputa, prije svega u samoj zoni grada i prigradskim naseljima, u slivu rijeke Lišnje, uspjeti riješiti i problem poplava.

“Uvjeren sam da bi to bilo i ranije riješeno da su bili riješeni imovinsko pravni odnosi, ali evo najveći dio korita rijeke je saniran i mislim da više nećemo imati taj problem sa poplavama. Mi smo imali želju da se korito rijeke sanira i prošle godine, da bi jednu zimu vidjeli, kada imamo topljenje sniježnih padavina, kako će korito da primi tu količinu vode, ali nekolicina ljudi nije bila spremna da se preko njihove imovine to učini. Srećom, od 96. slučajeva, koliko smo imali prošle godine, imali smo tri koji nam nisu dozvolili radove, sada mogu reći da se radi o pojedinačnim slučajevima, ali rezultati na terenu pokazuju da je sve urađeno onako kako je i planirano. Za očekivati je da su projektanti proračunali koje su to količine vode prisutne na tom području i u tom kontekstu proširili korito rijeke Lišnje” kazao je Tomaš. /prnjavorlive.info/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here