Najavljena vojna vježba na Manjači izazvala opštu pometnju

0
544

Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa Oružanim snagama i američkom ambasadom sprema združenu vježbu sa osiromašenim uranijumom.

I to na Manjači , nadomak Banjaluke, a plan je da u vježbi učestvuju  vojnici NATO-a locirani u kasarani Kozara, kao i eskadrila od deset aviona. U pripremenim sastancima učestvovali su i predstvanici Saveza za promjene, navodi portal dnevnik.ba.

Ta vijest odjeknula je kao bomba, ali ubrzo je i demantovana iz Ministarstva odbrane. Oglasio se zamjenik ministra i priče o osiromasenom uranijumu  nazvao lažima.

“Niko nije lud da se igra sa bilo čijom bezbjednosti , a pogotovo ne sa berzbjednosti svojih građana. Ja sam siguran da je osiromašeni uranijum, jedna čista bombastična vijest kako bi zaplašila građane. Znači riječ je o ideji jedne vježbe, koja bi trebalo proći sve ove procedure da se održi”, objašnjava Boris Jerinić,  zamjenik ministra odbrane BiH.

Prema pisanju pojedinih medija NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze. Prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga, a druga gađanje eskadrile aviona na poligonu Manjača. Da bi takva vježba bila odražana potrebne su brojne saglasnosti koje još nisu pribavljene objašnjavaju u Ministrastvu odbrane. Kažu da se sigurno neće koristiti ni bojeva municija,a kamoli ona sa osiromašenim uranijumom,  međutim i spekulacije su bile dovoljne za brojne rekacije.

“Mi smo svjedoci posljedica NATO bombardovanja ovdje po zdravlje ljudi koji su bili na tom prostoru. Imamo svoj politicki stav kada je u pitanju NATO bombardovanje i kada su u pitanju NATO Integracije”, rekao je  Staša Košarac,  poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Slični misli i poslanik SDA Šefik Džaferović.

“Mislim da ne treba da činimo ništa, što može da šteti bilo kome u BiH, posebno ne ako se izvode vježbe koje štete lokalnom stanovnistvu ili šire, ali o konkretnom pitanju nemam informacija”, izjavio je Džaferović.

Oglasio se i general Oružanih snaga Dragan Vuković. Kaže da organizovanje vojne vježbe još nije dogovoreno i da nikada nije prisustvovao nijednom sastanku na kojem se pominjao osiromašeni uranijum. Na sve je imao komentar i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

“Ja nisam upoznat sa tom vježbom što znaći da Ministarstvo bezbjednosti neće imati nikakve svoje aktivnosti, niti bilo kakvu vezu sa ovom vježbom”, izjavio je Mektić.

Na sve je na kraju stavio tačku i srpski član Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić je u pismu predsjedniku Republike Srpske naveo da Predsjedništvo nikada nije razmatralo eventualnu vježbu na Manjači i da ona ne može da bude održana. To je i odgovor na Dodikovo pismo u kojem je Ivanića upozorio da je za Srpsku neprihvatljivo održavanje vojne vježbe na poligonu Manjača, kao i da je, kako piše, upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano upravo o takvoj vježbi, što je Ivanić, takođe, demantovao.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here