Najbogatiji Kinez vraća se u prosvjetu, učiće djecu mudrosti

0
379

Nakon što je napustio direktorsko mjesto u Alibabi, Džek Ma, najbogatiji čovjek u Kini, otvara škole u kojima će djecu učiti mudrosti.

Svoj obrazovni projekt Džek Ma najavljuje neko vrijeme, a sada već osniva vrtiće, osnovne i srednje škole, prenosi Tportal.

Posljednjih pet godina radi s nastavnicima iz ruralnih područja i razvija sistem koji bi mu pomogao da se otkrivaju “prave” vođe, nadahnut različitim obrazovnim sistemima, od američkog do onog u starom Rimu.

“Biti mudar znači živjeti kao čovjek, a živjeti kao čovjek znači brinuti se o drugima i brinuti se o budućnosti”, izjavio je na Forbesovoj CEO konferenciji 2019. održanoj u Singapuru sredinom ovog mjeseca nekadašnji nastavnik engleskog jezika, jedini prosvetni radnik koji je iz učionice uletio u svijet multimilijardera, ali i jedini bivši nastavnik koji vlastitim novcem namjerava finansirati obrazovnu reformu.

Na pitanje šta namjerava da radi nakon napuštanja direktorskog mjesta u svom poslovnom carstvu, Dzek Ma (55) odgovara da će sljedećih godinu dana obilaziti škole i nastavnike širom svijeta da uči na njihovim iskustvima, jer se želi posvetiti obrazovanju mladih u doba informatičkih tehnologija.

“Do pedesete zarađujete novac, a poslije pedesete trošite ga na druge, jer ga sami ne možete potrošiti”, kaže danas najbogatiji Kinez i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, čije je bogatstvo 38 milijardi dolara.

Suosnivač internetske trgovine Alibabe i njen dojučerašnji generalni direktor želi ulagati novac u poboljšanje i promjenu obrazovnog sistema u Kini, a ne da ga daje investitorima i bankama.

Smatra da je dovoljno mlad da sljedećih 15 godina podučava, jer je u Alibabi postigao ono što je htio i predao je kormilo prvom saradniku, radoholičaru Danielu Zhangu, pa sada kreće u novu pustolovinu.

Njegova odluka jednako je nesvakidašnja u svijetu velikog biznisa, kao i mnoge druge stvari vezane uz tog milijardera.

PODIJELI