Najmoćnija žena sveta donela odluku: Angela Merkel se povlači sa čela stranke i neće se više kandidovati za kancelarku (VIDEO)

0
265

 

– Vreme je da okrenemo novi list – rekla je Merkel na konferenciji za novinare u sedištu CDU u Berlinu

Nemačka  kancelarka Angela Merkel (64) i šefica CDU izjavila je danas u Berlinu da je ovo njenposlednji mandat na mestu kancelara, da se neće ponovo kandidovati za šefa stranke, niti za poslanika CDU u Bundestagu.

Takođe, neće se kandidovati ni za jednu političku funkciju nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine

– Vreme je da okrenemo novi list – rekla je Merkel na konferenciji za novinare u sedištu CDU u Berlinu.

Ona se obratila medijima nakon izbora u Hesenu, na kojima je CDU sa koalicionim partnerima pretrpela značajne gubitke, uprkos pobedi.

Merkelova je ranije danas saopštila da se neće ponovo kandidovati za predsednicu te stranke na izbornoj konferenciji početkom decembra, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz CDU.

Agencija podseća se da je Merkelova na čelu demohrišćana punih 18 godina (od 2000.) i ocenjuje da će njenim odricanjem od predsedničke funkcije započeti trka za naslednika i na mestu nemačkog kancelara.

Blumberg javlja da je odmah nakon objavljaivanja te vesti u Berlinu zabeležen pad evra na berzi.

Glasači su, posle Bavarske, kaznili CDU i njihove koalicioone partnere, i na jučerašnjim izborima u Hesenu, zbog višemesečnih međusobnih trvenja.

Merkelova se povlači posle 18 godina Foto: Tanjug/AP

TROJE KANDIDATA ZA LIDERA CDU

Nakon povlačenja kancelarke Angele Merkel, Nemački ministar zdravlja Jens Špan, inače kritičar kancelarke, rekao je danas kolegama konzervativcima da želi da nasledi Merkelovu na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), javlja Rojters pozivajući se na stranačke izvore.

Špan (38) je odluku o kandidaturi na čelo partije saopštio tokom sastanka članova CDU iza zatvorenih vrata u Berlinu, navode isti izvori.

U međuvremenu su se, prema navodima neimenovanih izvora, javilo još dva potencijalna kandidata za novog lidera CDU – generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer, koja je danas izrazila želju da nasledi Angelu Merkel na mestu predsednice CDU na konvenciji u decembru.

Kramp-Kranenbauerova, bliska saradnica Merkelove, koja bi mogla da ju zameni na čelu stranke Foto: Tanjug/AP

Kramp-Kranenbauerova, bliska saradnica Merkelove, rekla je, naime, danas članovima CDU da je spremna da se kandiduje za šefa partije, a izvori u stranci kažu da je njena objava dočekana ovacijama na sastanku iza zatvorenih vrata.

Britanska agencija je prethodno javila, pozivajući se na izvore iz stranke, da je bivši lider parlamentarne grupe CDU i njene sestrinske bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Fridrih Merc takođe spreman da se kandiduje za predsednika CDU.

Inače, glasači su, posle Bavarske, kaznili CDU na jučerašnjim izborima u Hesenu zbog višemesečnih trvenja s koalicionim partnerima, pri čemu je ta stranka pretrpela velike gubitke, iako je ostala pojedinačno najjača partija.

U Berlinu se dogodio politički zemljotres nakon pokrajinskih izbora u Hesenu, ocenjuje “Bild” i navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku Predsedništva svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) jasno stavila do znanja da je spremna da čelo stranke prepusti nekom drugom.

Neočekivana odluka 64-godišnje Merkelove označava kraj jedne ere Foto: Tanjug/AP

Blumberg javlja da je odmah nakon objavljivanja te vesti u Berlinu zabeležen pad evra na berzi.

Američka agencija navodi i da neočekivana odluka 64-godišnje Merkelove označava kraj jedne ere tokom, koje je njeno upravljanje Nemačkom obeležavalo Evropu i šire više od jedne decenije.

Rojters ocenjuje da bi nedostaci Merkelove na domaćoj sceni mogli da ograniče njen kapacitet da vodi Evropsku uniju u trenutku kada se blok suočava sa Bregzitom, budžetskom krizom u Italiji i mogućnošću da populističke stranke ostvare uspeh na izborima za Evropski parlament u maju naredne godine.

Odluka Merkelova da dozvoli masovan priliv migranata sa Bliskog istoka uticala je na pad njene popularnosti, kao i uspon Alternative za Nemačku, desničarske stranke koja je sada po prvi put ušla u regionalne parlamente Bavarske i Hesena.

Merkelova je na čelo nemačke vlade došla 2005. i godinama se smatra jednom od najmoćnijih, ako ne i najmoćnijom ženom na svetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here