Najstarija škola u Derventi ostaje zaključana

0
229

U školama širom Srpske spremaju se za početak nove školske godine i povratak na časove koji će trajati 45 minuta, jedino u derventskoj OŠ “Nikola Tesla”, koja je oštećena u zemljotresu, zvono neće označiti početak nastave, a đaci će nove lekcije savladavati u prostorijama drugih obrazovnih ustanova na području grada.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da će nastava u najmlađem gradu Srpske za osnovce iz najstarije osnovne škole biti organizovana onako kako je to bilo i u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine.

– Nastavni proces će se odvijati u prostorijama Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin”, Stručne i tehničke škole, OŠ “19. april” i Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” u Derventi – naveli su u resornom ministarstvu.

Iz OŠ “Nikola Tesla” obavijestili su roditelje da će učenici od drugog do devetog razreda koristiti učionice u Srednjoškolskom centru od 14.10 časova, specijalno odjeljenje u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” od osam do pet časova, a u područnim odjeljenjima nastava će počinjati u 8.05 časova. Naveli su i da će prijem prvačića biti održan u školskom dvorištu OŠ “19. april” od deset časova. U školi su juče naveli da očekuju dolazak stručnih lica iz Instituta za građevinarstvo, građevinske materijale i nemetale iz Tuzle radi ispitivanja statike objekta.

– Nakon njihovog pregleda i dostavljenog mišljenja, obavijestićemo roditelje i širu javnost o daljem razvoju situacije u vezi sa objektom naše škole, putem društvenih mreža i posredstvom odjeljenskih starješina – saopšteno je iz škole.

Roditelji ne kriju razočarenje što devet mjeseci nakon zemljotresa u kojem je ova škola oštećena nije urađeno ništa i što zbog svega najviše ispaštaju djeca.

Otac djevojčice koja će u septembru krenuti u drugi razred Dejan Bijelić rekao je za “Glas Srpske” da se grupa roditelja spontano okupila u ponedjeljak uveče ispred škole iz revolta jer je toliko vremena prošlo, a ništa nije urađeno. Istakao je da će doći u situaciju da djecu od septembra ne viđaju zbog načina organizovanja nastave i radnog vremena.

– Djeca bi trebala na nastavu u poslijepodnevnim i večernjim časovima. Smatramo da je tu pod upitnikom i njihovo obrazovanje, slobodno vrijeme i sve ostalo. Pokrenućemo inicijativu da to bude riješeno. Ne pitamo ko je odgovoran i zašto, samo želimo da se to riješi – kazao je Bijelić, naglasivši da su navedenim načinom organizovanja nastave opterećeni i nastavnici, te da sve to utiče na kvalitet nastave. Dopis će, kako je rekao, uputiti svima, od gradonačelnika, preko resornog ministarstva, do predsjednice Republike. Bijelić je dodao da nastavu u OŠ “Nikola Tesla” pohađa 840 đaka.

– Osakaćeni smo za školovanje naše djece – upozorio je Bijelić.

Za redovan početak nastave 1. septembra spremni su u svim školama na području Mrkonjić Grada, u šta se juče uvjerila i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić. Ona je naglasila da je, bez obzira na nove tehnologije, neizostavan kontakt između nastavnika i učenika i između samih učenika.

– Važno je da pokušamo da se maksimalno obavi imunizacija u svim lokalnim zajednicama, a što se tiče obrazovnog sistema, imaćemo do 1. septembra oko 42 odsto vakcinisanih od 17.000 ukupno zaposlenih u obrazovanju – navela je Trivićeva. Naglasila je da su nastavnici spremni za svaki oblik organizacije nastave, te da su i učenici savladali vještine koje treba da koriste prilikom nastave na daljinu, za šta se nada da se neće desiti.

Rezervni plan

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da imaju rezervni plan ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

– Ukoliko bude neophodno, ponovo ćemo na TV-u snimati nastavu, ali vjerujemo da do toga neće doći. Socijalizacija i druženje učenika i nastavnika tokom časova su najbolji vid nastave i on je nezamjenjiv – istakao je Damjanović. Dodao je da je u toku novi nastavni plan koji se realizuje u dva koraka i naglasio da srednjoškolce očekuje 14 novih udžbenika, uglavnom za stručne predmete.

/Glas Srpske/ Milijana Latinović/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here