Najstariji ljudski zapis star je 500.000 godina

0
1118

Cik-cak uzorak pronađen u fosilizovanoj školjci u Indoneziji možda je najstariji zapis jednog čovjekovog pretka, tvrdi tim naučnika sa holandskog Univerziteta u Lajdenu.
Kako prenosi BBC, ugravirani crtež, koji se može vidjeti samo pod određenim osvetljenjem, star je najmanje 430.000 godina, što znači da ga je napravio davno izumrli ljudski predak Homo erectus.
Dosad je najstariji poznati ljudski zapis nastao prije oko 130.000 godina.
Ukoliko budu potvrđeni, rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Nature, mogli bi da iz korena promjene naše poimanje razvoja ljudske kulture.
Mogli bi da dovedu do “novog ispisivanja ljudske istorije”, izjavio je za BBC Stiven Manro, istraživač Australijskog nacionalnog univerziteta i jedan od učesnika i autora studije.
Naučnici su proučili na stotine fosila slatkovodnih školjki koje je na nalazištu Trinil, na indonežanskom ostrvu Java, pronašao i sakupio holandski istraživač Ežen Diboa krajem 19. vijeka, a koje se danas čuvaju u Centru za bioraznolikost muzeja Naturalis u Lajdenu.
Tokom postupka datiranja, istraživači su otkrili da ugravirani uzorak prethodi procesu fosilizacije školjki, tj. da je star između 430.000 i 540.000 godina.
Manro je rekao da ovo otkriće potvrđuje teorije da je Homo erectus bio spretniji i inteligentniji nego što se dosad vjerovalo.
“Kada vidimo nešto slično, bilo da je riječ o umjetničkom činu ili simboličkom znaku, to odmah pripisujemo sebi, kao nešto što je svojstveno samo modernom čovjeku”, napomenuo je on.
On je naveo da i dalje postoji jasna razlika između nas (Homo sapiens) i Homo erectusa, ali i da nam je ovaj daleki predak bio sličniji nego što smo dosad mislili.
Naučnici nisu uspjeli da utvrde da li je crtež u školjci umjetnička forma ili je imao neku drugu namjenu.
Na osnovu tragova na školjkama, naučnici su zaključili da je Homo erectus vrlo dobro znao kako da ih otvara. Pronađene ljušture imaju precizno izbušene rupe na mjestu na kojem je bio pričvršćen mišić kojim se školjka zatvarala. Bušenjem rupe, zubom morskog psa ili nekim drugim oruđem, mišić se onesposobljavao, a školjka lako otvarala.
To pokazuje da su ovi rani ljudi bili veoma spretni i da su odlično poznavali anatomiju školjki, navode naučnici.
Homo erectus (uspravni čovjek) je davno izumrla vrsta hominida koja je živela u pleistocenu. Najprije se razvio u Africi, a kasnije se proširio u Aziji./Agencije/

PODIJELI