NAJVAŽNIJE SAČUVATI LITURGIJSKI ŽIVOT CRKVE I ODRŽATI NAROD ZAJEDNO

0
417

NJegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan, govoreći o izazovima koji stoje pred Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ u ovoj godini, izjavio je da je danas najvažnije sačuvati liturgijski život crkve i naći način da se narod podrži i održi zajedno.

“Tu ne treba nikakva velika teologija, niti kakve velike reči i umovanje. Treba zaista mnogo truda, pogotovo kada imate starije ljude, koji se po prirodi stvari i moraju skloniti, koji se vrlo često i boje”, rekao je vladika Jovan.

On je, govoreći o izazovima koji stoje pred SPC u 2021. godini, rekao da Crkva živi svoj život i brodi kroz istoriju, kao što je radila i proteklih 2.000 godina.

“Srpskoj crkvi predstoji izbor novog patrijarha i mnogo rada. Prvo rada na sebi, rada na ljudima. Više vidim da predstoji mnogo posla, nego što vidim da predstoji mnogo izazova”, rekao je vladika Jovan za “Sputnjik”.

On je ukazao da, kada se govori o crkvi, među ljudima zavlada “više vrsta panike”.

“Panika zavlada kada se pomene eventualna poseta pape, kao da od toga nešto značajno zavisi. Ona nastupa i u raspravama o starom ili novom bogosluženju, a poslednja panika nastala je oko virusa korona kome se posvećuju čitavi potpuno besmisleni teološki tekstovi”, rekao je vladika Jovan.

Govoreći o nedavnom zemljotresu u Hrvatskoj, vladika Jovan, čija eparhija nije pogođena, naglasio je da tragične posljedice zemljotresa na Baniji moraju sve da opomenu.

“Kod svih se vidi veliko čovekoljublje. Baš sam pre neki dan pričao sa biskupom požeškim Antunom Škvorčevićem. Ponekad nam se čini da kao narod bolje funkcionišemo u kriznim situacijama i lomovima, ali zaista se pokazuje velika briga ljudi jednih za druge”, rekao je vladika Jovan.

/SRNA/

PODIJELI