Najveća prosječna plata isplaćena u oblasti finansija

0
559
Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj u januaru od 1.375 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža od 599 KM u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Iz Sindikata navode da su nisku prosječnu neto platu u januaru primili i radnici u ugostiteljstvu 618 KM, kao i zaposleni u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima 624 KM, te radnici u građevinarstvu 632 KM.

Prosječna isplaćena januarska neto plata radnika u trgovini iznosila je 653 KM, te u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 671 KM.

Sindikalnu potrošačku korpu, koja je za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru koštala 1.893 KM, prosječna isplaćena neto plata od 887 KM pokrivala je sa 46,84 odsto.

Porodice u Republici Srpskoj u januaru su najviše novca trošile za prehranu 698 KM, te za stanovanje i komunalne usluge 583 KM.

Odjeća i obuća koštale su 133 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

“Iz ovih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima kako bi bio smanjen trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage”, navodi se u saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske.

U Savezu sindikata smatraju da u fokusu aktivnosti u ovoj godini treba da bude donošenje izmjena i dopuna zakona o radu, o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, o inspekcijama, o mobingu, te izrada strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu Republike Srpske.

PODIJELI