Najveća zagađenost vazduha u Lukavcu i Ilijašu

0
262

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je dodatno povišena u odnosu na prethodne dane, a najviše u Lukavcu gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 402 i u Ilijašu 353, podaci su sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Kada indeks prelazi 300 smatra se opasnim i tada može izazavati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka vani potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

“Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom”, nevedeno je na ovom sajtu.

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros u 7.00 časova iznosio je 266, a u Zenici i Tuzli 207, što je okarakterisano kao veoma nezdrav i opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana.

Nezdrav vazduh jutros u 7.00 časova bio je u Kaknju sa indeksom kvaliteta vazduha od 178, Goraždu 147, Banovićima 142, dok je u Jajcu vazduh bio dobar sa izmjerenim indeksom od 21.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here