Nakon skoro dva mjeseca kafići u Prnjavoru uslužili prve goste

0
892

Kao rezultat postepenog ublažavanja mjera nastalih zbog epidemije virusa korona u Republici Srpskoj, uz poštovanje svih preporuka, od danas je sa radom počela većina ugostiteljskih objekta u Prnjavoru. Kako izgleda ”nova normalnost” , kojih mjera treba da se pridržavaju gosti, a kojih ugostitelji, saznali smo u razgovoru sa Goranom Gunjevićem, vlasnikom prnjavorskog kafića ”Caffe Roma”.

Nakon skoro dva mjeseca ”Caffe Roma” je otvorila vrata i dočekala svoje redovne mušterije. Prnjavorčani su jedva dočekali da popiju prvu jutarnju kafu koju nisu sami spremili, a da ništa nije kao što je bilo prije epidemije korona virusa potvrđuje i Goran Gunjević, koji se ugostiteljstvom bavi već dvije decenije.

– Ovo što se desilo je kako naš narod kaže ”viša sila”, niko nije mogao ni naslutiti da će pandemija virusa korona zahvatiti cijeli svijet, pa tako i nas. Ko god nije radio dva mjeseca zna da nije jednostavno, ali sada se polako vraćamo u neku normalnost. Svi smo se prilagodili novonastaloj situaciji, pokušavamo da se vratimo u normalne tokove. Pridržavamo se mjera koje je donio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Što se tiče ugostitelja mjere se najviše odnose na dezinfekciju objekta i površine koje gosti i zaposleni koriste, zatim dezinfekcija ruku i ličnu higijenu kako od strane gostiju tako i osoblja, i razmak između stolova od metar i po, do dva metra, objašnjava Gunjević.

Ističe da početne mjere nisu bile u skladu sa ugostiteljskom praksom, tako da većina prnjavorskih kafića nije bila u mogućnosti da ispoštuje prvobitne donesene mjere koje su se odnosile na otvaranje, ali samo u baštama objekata.

-Udruženje ugostitelja Prnjavora, koje je u fazi formiranja istupilo je sa zajedničkim stavom i sa određenim zahtjevima prema Udruženju ugostitelja RS, koji su zahtjev proslijedili Institutu za javno zdravstvo, i većina naših prijedloga za ublažavanje mjera je prihvaćeno. Usaglašena je situacija u praksi sa onim što moramo da ispunimo u ovoj novonastaloj situaciji. Odlučili smo da svi danas otvorimo naše lokale, pokazali smo jedinstven stav i zahvalio bih se kolegama ugostiteljima  kojima odajem veliko poštovanje, jer su se sve vrijeme držali zajedničkih stavova i odluka koje smo donijeli, kaže Gunjević.

Smatra da je ostvaren minimum potreban za početak rada, a osim u baštama, dozvoljen  je rad i u unutrašnjosti lokala, što je za prnjavorske ugostitelje bilo presudno.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš imao je od početka novonastale situacije razumijevanje za potrebe prnjavorskih ugostitelja.

-Prije dva dana imali smo razgovor privrednika koji se bave ugostiteljstvom sa načelnikom opštine Prnjavor. Upoznali smo ga sa našim problemima i nemam nikakvu zamjerku. Načelnik Tomaš razumije naše probleme, od početka je bio uz nas i nastojaće da nam Opština pomogne koliko je to moguće. Niko od nas ne zna kolika je naša šteta, svako od nas je morao robu kod koje je istekao rok upotreba da baci, što je isto ogroman trošak, a da ne govorim o tome što nismo radili dva mjeseca, štetu još zbrajamo, rekao je Gunjević.

Naglašava da većina ugostitelja u Prnjavoru nije prekidala radni odnos zaposlenima.

-Za mart Vlada RS plaća obaveze, preuzeli su penziono i socijalno osiguranje, mi smo radnicima isplatili minimalac. Za mjesec april Vlada je obećala i jedno i drugo, vidjećemo šta će se desiti, predaja zahtjeva još uvijek traje, a za mjesec maj imamo obećanje Vlade da će oni da izmire obaveze kao i u martu, a plata je na poslodavcima. Smatram da je to korektno, radnici su dobili plate, moraju da žive od nečega, i u većini slučajeva, mislim da su prnjavorski ugostitelji isplatili svoje radnike, kaže Gunjević.

Prnjavorčani su relaksaciju mjera prihvatili s dozom opreza, naročito jer nadležni danima upozoravaju da je sada najvažnija lična odgovornost svakog od građana. U kafićima u centru grada nije bilo gužvi kao prije dva mjeseca, a ugostitelji su napravili veći prostor između stolova i ozbezbijedili dezinfikaciona sredstva za svoje goste.

/prnjavorlive.info/J.Tošić/

PODIJELI