Namjenska industrija vapi za radnicima

0
513

Izlazak na nova tržišta i povećanje obima posla u namjenskoj industriji diktiraju otvaranje novih radnih mjesta, a u preduzećima koja se bave proizvodnjom oružja i municije ističu da su im kvalifikovani radnici prijeko potrebni.

Da je domaća namjenska industrija u usponu potvrđuje i podatak Spoljnotrgovinske komore BiH prema kojem je za šest mjeseci ove godine izvoz namjenske industrije iznosio više od 131 milion maraka i za 20 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.

Navode da je namjenska industrija u BiH koncentrisana na proizvodnju municije i ta kategorija bilježi učešće od 73,4 odsto u plasmanu na inostrana tržišta, a na drugom mjestu sa 14,6 odsto je eksploziv.

Generalni direktor i vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB) Slavenko Ristić rekao je za “Glas Srpske” da kao i ostali bilježe manjak kvalifikovane radne snage, te da konstantno ulažu u obuku i zapošljavanje mladih.

– Uprkos poteškoćama koje je donijela pandemija virusa korona, a zbog kojih nam kasne materijali, pa onda ni mi ne stižemo da ispoštujemo sve rokove prema kupcima, imamo velike i ozbiljne planove za iduću godinu, da investiramo u namjensku industriju Srpske – istakao je Ristić, naglasivši da je cilj povećanje kapaciteta u narednom periodu.

Ristić ističe da su iskoračili na tržište Etiopije, a svoje proizvode uskoro će predstaviti na sajmovima u Egiptu i Kairu.

– Posla ima, a ni korona neće trajati vječno. Vjerujem da će rezultat na kraju godine biti dobar i da ćemo imati razloga za zadovoljstvo. Započeli smo serijsku proizvodnju poluautomatskog pištolja “RS9 vampir”, koji je dostupan sada na afričkom tržištu, u Srbiji, ali i na civilnom tržištu BiH, tako da svi zainteresovani mogu da ga kupe – rekao je Ristić.

Radnike traži i kompanija “Pretis” iz Vogošće, gdje je slobodno oko 50 radnih mjesta.

Kako su naveli u oglasu, radnike traže zbog povećanja obima posla, a mahom su potrebni radnici metalskih i hemijskih zanimanja koji će raditi u proizvodnji.

“Vihor”

Slavenko Ristić je ispričao da vrijedni tim Tehničkog remonta Bratunac trenutno radi na projektu “Vihor”.

– Riječ je o novom proizvodu, koji ćemo, ako sve bude teklo planiranom dinamikom, predstaviti za godinu. Riječ je o multifunkcionalnom vozilu koje će biti agilnije, brže i manje od “despota” – rekao je Ristić.

/Glas Srpske/ Milijana Latinović /

PODIJELI