NAPADI NA NOVINARE – ZLOČIN BEZ KAZNE Vukelić: Prijetnje sve učestalije, vlada atmosfera straha

0
531

Napadi na novinare u RS i u cijeloj BiH sve su učestaliji i žešći, a dogovor nadležnih organa nije uvijek odgovarajući, upozorio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, koji djeluje u sklopu Udruženja BH novinari.

– Prema podacima Linije za pomoć novinarima Udruženja BHN, od 2012. do kraja 2018. godine registrovano je čak 121 krivično djelo protiv novinarima, od toga je samo 27 odsto riješeno u korist novinara. Najveći problem je neefikasnost tužilaštava – rekao je Vukelić i podsjetio da su samo u posljednjih nekoliko dana prijavljena dva slučaja ozbiljnih prijetnji i zastrašivanja novinara.

– Glavni urednik informativnog programa javnog servisa BHRT, Marko Radoja, primio je pismo koje je sadržalo prijeteće poruke, uključujući tu i prijetnje smrću. Adnan Jašarspahić, novinar FTV i vlasnik online portala Visoko.co.ba podnio je prijavu protiv dvije osobe povezane sa lokalnim  zvaničnikom, zbog prijetnji koje su mu te osobe uputile putem društvenih mreža – istakao je Vukelić.

On je upozorio i na sve češću praksu praćenja novinara, te legitimisanja i zadržavanja novianara, koji imaju uredne akreditacije, od strane pojedinih policajaca.

– Sve to doprinosi atmosferi straha u kojoj raste autocenzura – rekao je Vukelić, na protestnoj pres konferenciji povodom nedavnih prijetnji redakciji “EuroBlica”.

Vuklić je poručio da se nada da će brza reakcija policije, koja je otkrila i uhapsila muškarca koji je prijetio novinarki “EuroBlica” i privela istragu kraju za samo dva dana “ubuduće psotati standard po kome će se rješavati svi napadi na novinare”.

srpskainfo.com

PODIJELI