NAPADI NA NOVINARE – ZLOČIN BEZ KAZNE Vukelić: Prijetnje sve učestalije, vlada atmosfera straha

0
214

Napadi na novinare u RS i u cijeloj BiH sve su učestaliji i žešći, a dogovor nadležnih organa nije uvijek odgovarajući, upozorio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, koji djeluje u sklopu Udruženja BH novinari.

– Prema podacima Linije za pomoć novinarima Udruženja BHN, od 2012. do kraja 2018. godine registrovano je čak 121 krivično djelo protiv novinarima, od toga je samo 27 odsto riješeno u korist novinara. Najveći problem je neefikasnost tužilaštava – rekao je Vukelić i podsjetio da su samo u posljednjih nekoliko dana prijavljena dva slučaja ozbiljnih prijetnji i zastrašivanja novinara.

– Glavni urednik informativnog programa javnog servisa BHRT, Marko Radoja, primio je pismo koje je sadržalo prijeteće poruke, uključujući tu i prijetnje smrću. Adnan Jašarspahić, novinar FTV i vlasnik online portala Visoko.co.ba podnio je prijavu protiv dvije osobe povezane sa lokalnim  zvaničnikom, zbog prijetnji koje su mu te osobe uputile putem društvenih mreža – istakao je Vukelić.

On je upozorio i na sve češću praksu praćenja novinara, te legitimisanja i zadržavanja novianara, koji imaju uredne akreditacije, od strane pojedinih policajaca.

– Sve to doprinosi atmosferi straha u kojoj raste autocenzura – rekao je Vukelić, na protestnoj pres konferenciji povodom nedavnih prijetnji redakciji “EuroBlica”.

Vuklić je poručio da se nada da će brza reakcija policije, koja je otkrila i uhapsila muškarca koji je prijetio novinarki “EuroBlica” i privela istragu kraju za samo dva dana “ubuduće psotati standard po kome će se rješavati svi napadi na novinare”.

srpskainfo.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here