Naslovna RS/BiH RS Naplata putarina po kilometru od oktobra na autoputu Banjaluka – Gradiška

Naplata putarina po kilometru od oktobra na autoputu Banjaluka – Gradiška

0
426
Vozači koji prolaze autoputem Banjaluka – Gradiška uskoro će putarinu plaćati po pređenom kilometru, jer bi na toj trasi u oktobru trebalo da bude uspostavljen zatvoreni sistem naplate.

Iako je ranije najavljivano da će zatvoreni sistem naplate na pomenutoj dionici biti uspostavljen do kraja avgusta, to se nije desilo, pa će vozači još neko vrijeme za putarinu izdvajati 2,5 KM.

U preduzeću “Autoputevi RS” ističu da je izgradnja naplatnih stanica u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu završena sredinom avgusta, nakon čega je počela ugradnja opreme koja je neophodna za rad sistema naplate putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška.

– Ugradnja opreme i uređaja teče planiranom dinamikom, a istovremeno traje i modifikacija naplatne stanice “Jakupovci”, koja je do sada funkcionisala u otvorenom sistemu naplate na autoputu Banjaluka – Gradiška. Taj dio radova je u samoj završnici – uvjeravaju u “Autoputevima RS”.

Navode da su u toku i pripremni radovi za uklanjanje privremene naplatne stanice na Mahovljanskoj petlji, nakon čega će, kako kažu, biti stečeni svi uslovi za početak rada zatvorenog sistema naplate na autoputu Banjaluka – Gradiška.

– Plan je da svi radovi budu završeni u prvoj polovini oktobra i da na toj trasi počne naplata putarine po pređenom kilometru, baš kao na autoputu “9. januar” od Banjaluke do Doboja – rekli su u preduzeću “Autoputevi RS”.

Dodali su da je prijedlog novog cjenovnika za pomenutu trasu autoputa pripremljen, a da će visinu putarine utvrditi Vlada RS na jednoj od narednih sjednica.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS potvrdili su da im je stigao prijedlog Uredbe o visini putarina, ali da je dokument još u radnoj fazi.

– Moramo sačekati da stupe na snagu izmjene Zakona o javnim putevima, koji su u srijedu razmatrali poslanici Narodne skupštine RS. Nakon toga uslijediće izmjena Pravilnika o naplati putarina, pa tek onda izmjene Uredbe. Očekujemo da sve to bude završeno u oktobru – kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Mreža

Mreža autoputeva u Srpskoj dugačka je 104 kilometra. Autoput Banjaluka –  Gradiška u dužini od 32 kilometra za saobraćaj je otvoren u novembru 2011. godine, dok je svih 72 kilometra autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja vozačima na raspolaganju od jeseni prošle godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games