Narodni skup “Branimo Srpsku” u Prnjavoru: Odlučni u očuvanju Republike, institucija i imovine

0
317

U Prnjavoru je održan veliki narodni skup “Branimo Srpsku”.

Osim brojnih građana iz cijele regije, skupu su prisustvovali i zvaničnici Republike Srpske, ali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama.

I iz Prnjavora poruke jasne. Imovina, institucije i nadležnosti Republike Srpske ustavom zagarantovane, moraju biti odbranjene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras u Prnjavoru da skupovi “Branimo Srpsku” predstavljaju odgovor naroda na sve pritiske kojima je izložena Republika Srpska.

Višković je zahvalio svim građanima Prnjavora i istakao da je njihov dolazak najopasnija poruka za strance.

– Nemaju odgovor na narod. Mogu da sankcionišu mene ili nekog drugog, ali ne mogu narod – rekao je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je večeras okupljenima na narodnom skupu “Branimo Srpsku” u Prnjavoru da ne sumnjaju u odlučnost svojih predstavnika da odbrane svaki pedalj Republike Srpske i istakao da predstavnici Srpske nikome nisu dozvolili da ih podijeli.

– Neće nam biti lako, ovo je veliki i otvoreni proces, na najvećoj smo probi i najvećem ispitu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Stevandić.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da je posebno važno poslati poruku da se ne može dozvoliti da ijedna od nadležnosti koje je Republika Srpska dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom bude narušena i ukinuta.

– Prnjavor, kao i drugi gradovi Republike Srpske, šalje poruku da je uz institucije Srpske i predsjednika. Važno je istaći da su građani tražili da Prnjavor bude domaćin ovakvog skupa i iskaže svoju podršku” – naglasio je Tomaš.

Prema njegovim riječima, ne može se dozvoliti da se poništava i ponižava ono za šta je 626 boraca Vojske Republike Srpske sa područja tadašnje opštine Prnjavor dalo svoje živote.

Ministar enegrgetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je večeras u Prnjavoru da je Srpska nastala iz ljubavi i snažne volje njenog naroda i da će kao takva vječno trajati, što se pokazuje i na skupovima “Branimo Srpsku”.

– Naš narod pokazuje koliko voli Republiku Srpsku, koliko je ona dio svakoga od nas, a ono što je nastalo iz ljubavi trajaće vječno. Svjesni smo činjenice da živimo pod velikim pritiscima koji dolaze najviše sa Zapada, ali su naišli na veliki otpor naroda i institucija Republike Srpske koji samo žele da se poštuje ono što piše u Dejtonskom sporazumu – rekao je Đokić na narodnom skupu “Branimo Srpsku”.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je na večerašnjem narodnom skupu “Branimo Srpsku” u Prnjavoru da srpski narod koji se izborio za svoju slobodu neće dozvoliti da mu pravo na izbor institucija i predsjednika nameće neko drugi.

– Republiku Srpsku su stvorili najbolji sinovi ovog naroda, na nama je da je sada odbranimo tako što ćemo se boriti za pravo da biramo svoje institucije, svog predsjednika – rekao je Banjac.

Sa skupova koji su do sada održani u Istočnom Novom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju, Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Gradišci i Derventi poručeno je da su građani odlučni u očuvanju Republike Srpske.

PODIJELI