NASA: Misteriozni objekat se kreće prema Zemlji

0
1562

Sljedećeg mjeseca u blizini Zemlje će proleteti vrlo neobičan objekat – njegove karakteristike su toliko čudne da čak ni najveći Nasini stručnjaci ne znaju o čemu je riječ.

Objekat naziva 2016 WF9 uočen je u novembru prošle godine, u Nasinom projektu NEOWISE. Naučnici vjeruju da je objekat širok jedan kilometar, a najbliže Zemlji, na daljini od 51 milion kilometara, naći će se 25. februara.

2016 WF9 je prilično zbunio Nasine naučnike koji nemaju odgovor na pitanje da li je riječ o kometi, asteroidu, ili nečemu trećem.

“Ne zna se da li je taj objekat možda nekad bio kometa, ali nas uči tome da je granica između komete i asteroida vrlo nejasna… Ko zna, možda je vremenom izgubio svoje prave karakteristike koje se možda nalaze ispod njegove površine”, otkrio je Džejms Bauer, zamjenik direktora Nasine Laboratorije za raketnu propulziju Džejms Bauer.

Kako prenosi B92, prema generalnom pravilu, asteroidi su stenoviti ili imaju više metala, dok su komete najčešće više “ledene”.

2016 WF9 je taman i nema refleksiju, što je odlika komete, ali nema karakterističnu prašinu i oblak gasa koji definiše komete.

b92

PODIJELI