Nasilje u porodici kao ZLOČIN BEZ KAZNE: Zar treba čekati da nasilnik ŽENU ŽIVU ZAPALI

0
559

Monstruozni zločin u Mrčevcima kod Laktaša, kada je nasilnik bivšu suprugu, nakon brojnih prijetnji, polio benzinom i zapalio, šokirala je cijelu Srpsku. Majku je iz plamena spasilo maloljetno dijete, ali je pitanje da li će žrtva preživjeti.

Branislav Stanivuković (43) je svoju deset godina mlađu nevjenčanu suprugu, navodno, na ovaj način kaznio, zato što se usudila da ga napusti.

Stanivuković je inače, od ranije poznat i policiji i sudovima. Prije samo dvije nedjelje osuđen je na tri godine zatvora zbog trgovine drogom. Odranije je poznat i u komšiluku – po maltretiranju supruge, bolesnoj ljubomori i prijetnjama, ali to niko nije prijavljivao policiji, po principu “pusti kraju budalu”.

Ubijaju žene, kad ih one ostave

Slučaj u Mrčevcima nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji pokušaj svirepog ubistva žene, nakon dugogodišnjeg porodičnog nasilja, koje društvo nije liječilo, bar ne adekvatnim lijekovima.

U BiH su, prema podacim nevladinih organizacija, samo tokom prošle godine, partneri ili bivši partneri ubili 12 žena. Ubistva su se u pravilu dešavala, kada bi žena napustila nasilnika, ili nagovijestila da će to učiniti.

Od 2015. do 2019. godine u BiH je ubijeno je 56 žena. Dvije trećine njih stradalo od ruke supruga, momka ili partnera, bio on bivši ili aktuelni.

Kako je moguće da za smrtonosni društveni problem, koji se po istom obrascu ponavlja godinama, institucije nisu našle adekvatno rešenje? Zar žena ne smije ni da napusti muža, koji je godinama maltretira, jer će je on ubiti? Zar se moralo čekati da neko ženu polije benzinom i zapali je pred djetetom, da bi neko reagovao?

Odgovor se, opet, može isčitati iz slučaja u Mrčevcima.

Nasilnik je zaprijetio ženi da će zapaliti kuću njene majke, u kojoj ona živi. Žrtva je, navode naši izvori iz lokalne zajednice, zvala policiju, vatrogasce, čak i elektrodistribuciju, tražeći da se u kući isključi struja, kako bi se izbjegla tragedija. Ali, intervencije nije bilo, a neki čak tvrde da je i Hitna pomoć stigla prekasno.

Problem je u tome što su žrtva i njena porodica, oko sedam časova ujutru zvale policiju u pomoć, da bi kasnije opet pozvale policijsku stanicu i rekle da će “sami riješiti problem”. Poznavaoci prilika tvrde da su ovakvi slučajevi česti kad je u pitanju nasilje u porodici, jer se žrtve uplaše nasilnika i bez obzira na ranija gorka iskustva povjeruju da će ga “nekako odobrovoljiti”.

Kad je nasilnik zapalio ženu, ponovo su zvali, ali je pomoć stigla kad je žena već uveliko gorjela, a kćerkica pokušavala da je spasi.

Dr Snježana Radetić, direktorka Doma zdravlja u Laktašima, tvrdi ekipa hitne pomoći nije kasnila s intervencijom.

– Otišli smo na lice mjesta čim su nas pozvali, a prvi poziv smo dobili u devet sati i 20 minuta od policije – kaže Radetićeva za Srpskainfo.

Femicid – žene žrtve sistema

U nevladinim organizacijama, koje se bave zaštitom žena žrtava nasilja, kažu da su žene koje ubiju njihovi partneri ili bivši partneri, na neki način žrtve sistema.

One su žrtve su femicida, rodno zasnovanog ubistva motivisanog osjećajem nadmoći nad ženama u kojem počinilac smatra da raspolaže životom žene, a time i pravom da je ubije, poručuju iz NVO.

Gorica Ivić, iz Fondacije “Udružene žene” Banjaluka, jedna od autorki Alternativnog izvještaja o provođenju Istanbulske konvencije u BiH, kaže da je pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama u BiH unaprijeđen.

Novim zakonima je tako pripisano da nasilje u porodici više ne može biti tretirano kao prekršaj, nego isključivo kao krivično djelo, za koje su, u najtežim oblicima, propisane kazne do deset godina, a ako nasilnik ubije žrtvu , do 15 godina zatvora. Međutim, kada je u pitanju stvarni život nema značajnijeg napretka.

– Istanbulska konvencija, dokument koji je BiH potpisala među prvima u Evropi, kaže da je država dužna da učini sve kako do nasilja ne bi došlo. Nemamo utisak da kod nas država ozbiljno radi na tome da ispuni tu obavezu – kaže Ivićva.

Dodaje da ubistvu žene gotovo uvijek prethodi dugogodišnje prijavljeno ili neprijavljeno nasilje.

– Zato je važno da se sve prijetnje i apeli žrtve shvate vrlo ozbiljno, kako ne bi došlo do ubistva. Čak i ako žrtva to ne prijavi, nasilje su po zakonu dužni da prijave svi koji to vide ili zanju za to – podsjeća Ivićeva.

Silovatelj na slobodi

Predsjednica UO Fondacije “Udržene žene”, Nada Golubović, kaže da uprkos zakonima, brojni primjeri svjedoče da se nasilje nad ženama ne tretira kao druga krivična djela.

– Imali smo nedavno slučaj silovanja vrlo mlade devojke sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, nakon kojeg je silovatelj pušten na slobodu. Imamo brojne slučajeve prijavljenog teškog nasilja u porodici, nakon kojeg se ne preduzimaju hitne mjere za zaštitu žtve. Nasilnik se ostavlja u stanu i žrtva je tako zarobljena i danonoćno prepuštena njemu na nemilost – upozorava Nada Golubović.

Ubijaju rođenu djecu, da bi se osvetili ženi

Koliko je nasilje u porodici ozbiljan društveni problem, svjedoči i činjenica da su očevi nasilnici u stanju da pobiju rođenu djecu, kako bi se osvetili supruzi, koja ih je ostavila. Takvih slučajeva je u BiH u periodu od 2012. do 2018. godine bilo čak šest.

Mnogi još pamte monstruzoan  zločin koji se desio u Modriči, kada je otac ubio svoju trogodišnju kćerkicu, kako bi se osvetio njenoj majci – svojoj bivšoj supruzi.

Socijalni radnici su mu dali dijete, da ga vodi svojoj kući, jer “ima pravo na to”, iako su znali da je sklon nasilju i spreman na sve.

Prije dvije godine u Bihaću je otac nasilnik je kuhinjskim nožem izmasakrirao troje svoje dječice od dvije, pet i sedam godina. Supruzi, koja ga je nakon dugogidišnjeg maltretiranja napustila, ostavio je poruku: “Uzeo sam ti djecu, a tebe, k…o, nikada niko više neće zvati mama’“.

Njegovi prijatelji i komšije su znali da je prijetio da će pobiti djecu, ali su govorili “pusti budalu”. Socijalni radnici i policija su potvrdili da je dotični bio nekoliko puta privođen zbog nasilja u porodici, ali su se pravdali da je bio nasilan “samo” prema ženi, a ne i prema djeci.

Ombudsman za djecu RS otvara slučaj

Iz institucije Ombudsmana za djecu RS, za Srpskainfo je potvreno da će hitno otvoriti slučaj povodom zločina u Mrčevcima, kako bi zaštitili djevojčicu, koja je iz plamena spasavala svoju majku. Kako su naveli, djetetu treba podrška, jer je majka životno ugrožena, a otac siledžija i čovjek osuđen za trgovinu drogom, ne može biti adekvatan roditelj.

Iz institucije Ombudsmana BiH za ljudska prava nisu se oglašavali.

/Srpskainfo/

PODIJELI