Naučnici na tragu lijeka za neplodnost

0
411
DNK iz testisa neplodnih muškaraca je često jednako dobra pri postizanju trudnoće kao i ejakulirana sperma plodnih muškaraca, prema istraživanjima evropskih istraživača. Naime, pretpostavlja se da bi ekstrakcija DNK mogla dovesti do novih načina liječenja muške neplodnosti.

Studija pokazuje da na putu od testisa do ejakulacije DNK sperme može pretrpjeti velika oštećenja. Istraživači kažu da je moguće koristiti DNK iz testisa koja se uzima direktno ekstrakcijom da bi se oplodile jajne ćelije tako da i formalno neplodni muškarci u konačnici mogu imati djecu.

Studija je predstavljena na Evropskom kongresu urologa u Barceloni, u Španiji. Istraživanje predstavljeno na sastancima obično se smatra preliminarnim dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.

Istraživači su uzimali uzorke sperme ekstrakcijom iz testisa 63 neplodnih muškaraca i upoređivali ih s ejakuliranom spermom istih muškaraca. Takođe, analizirali su i ejakulat od 76 plodnih muškaraca.

“Kada smo pregledali ejakuliranu spermu, otkrili smo da je stepen oštećenja DNK spermatozoida mnogo veći kod neplodnih muškaraca koji stvaraju spolne ćelije nego kod plodnih muškaraca, s približno 15 odsto kod plodnih muškaraca, ali s 40 odsto kod neplodnih muškaraca”, rekao je autor studije dr. Džonatan Remzi, urolog.

On je rekao da nije iznenađujuće vidjeti više oštećenja DNK u ejakulatima neplodnih muškaraca. Remzi je rekao da je oštećenje DNK izazvano u tranzitu od testisa do ejakulacije rezultat oksidativnog stresa.

“Ovo stanje se javlja kada je organizam muškarca podvrgnut lošim životnim navikama kao što je to loša ishrana, držanje laptopa u krilu tokom čitavog dana ili pušenje. Bolesti kao što su Kronova bolest i dijabetes tipa 2 takođe izazivaju oksidativni stres”, rekao je on.

Istraživač Šina Luis je rekla da rezultati otkrivaju nove metode za korištenje DNK koja se uzima direktno iz testisa neplodnih muškaraca kako bi se pokušala postići trudnoća, prenosi “Health24”.

PODIJELI