Naučnici stvorili embrion čovjeka-majmuna

0
326

Naučnici su uspješno stvorili prvi embrion čovjeka-majmuna, čime su počeli da krče put ka korištenju životinja za transpataciju ljudskih organa.

Ovaj eksperiment proveden je u Kini kako bi se izbjegli pravni problemi.

Istraživači sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog univerziteta Murcia (UCAM) u Španiji genetski su modifikovali majmunski embrion kako bi deaktivirali specifične gene koji se koriste u stvaranju organa.

Potom je grupa naučnika ubrizgavala ljudske matične ćelije u embrion majmuna. Ukoliko bi se prepustio, embrio bi prerastao u majmuna s ljudskim ćelijama. Međutim, u skladu s etičkim standardima, naučnici su zaustavili proces mnogo prije nego što je embrion mogao da razvije centralni nervni sistem. Ipak, tim je morao da otputuje u Kinu kako bi sproveo postupak jer je bio u suprotnosti sa španskim zakonom.

Estrelja Nunjez koja je sarađivala na projektu rekla je za “El Pais” da su “rezultati vrlo obećavajući”, navodeći da je eksperiment bio neophodan kao prvi korak ka razvoju ljudskih organa kod životinja koje bi se mogle koristiti u transplantaciji.

Tim naučnika predvođen Huanom Karlosom Izpisuaom proveo je sličan ekperiment 2017. godine koristeći se ljudskim i ćelijama svinje. Međutim, tada nisu uspjeli da zadrže ljudske ćelije u emrionu svinje.

Kina je posljednjih godina postala raj za ekperimente s genima. Kineski istraživač objavio je u novembru 2018. da je sa svojim timom uredio gen CCR5 dva blizanaca u namjeri da postanu imuni od HIV-a.

U skorijem eksperimentu, kineski i američki istraživači udružili su se prilikom modifikovanja gena 11 majmuna, dajući im mogućnost ljudskog razvoja mozga.

(klix.ba)

PODIJELI