Naučnici upozoravaju: Vrijeme ističe, Zemlja je naš jedini dom

0
647

Grupa od 15.000 naučnika iz cijelog svijeta objavila je “upozorenje za čovječanstvo” o opasnostima koja nam prete, objavio je “Independent”.

U pitanju je, naime, ažurirana verzija prvog upozorenja sa 1.700 potpisa, koje je prije 25 godina uputio “Savez zabrinutih naučnika”.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da su se skoro svi problemi koji su tada bili identifikovani samo pogoršali.

Otvoreno pismo je potpisalo 15.364 naučnika iz 184 zemlje.

Čovječanstvo se i dalje suočava sa egzistencijalnog prijetnjom od potrošnje ograničenih resursa od populacije koja se neprestano povećava, a naučnici, mediji i lijenji stanovnici se ne bore protiv toga, ističe se u novom pismu objavljenom u časopisi Bioscience.

Ako se nešto uskoro ne preduzme, doći će do katastrofalnog gubitka bioraznolikosti i neograničenih količina ljudske bijede, ističu u otvorenom pismu.

Od prvog pisma, pa do sada, jedino se poboljšalo stanje rupe u ozonskom omotaču, dok se sve drugo pogoršalo i nema još mnogo vremena da se utiče na stvari. Ima nade, ali čovječanstvo ne radi ni blizu onoga koliko je potrebno, zbog čega uskoro nećemo moći da utičemo na svoju sudbinu, dodaju naučnici.

Osim ukidanja hemikalija koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora. To je daleko nadmašeno ponašanjima koja štete planeti.

“Vrijeme ističe. Treba da shvatimo da je Zemlja naš jedini dom”.

Naučnici takođe upozoravaju da nas očekuju katastrofalne klimatske promjene, masovno izumiranje vrsta, uništenje šuma, nedostatak pijaće vode.

“Čovječanstvo ima drugu šansu. Time što ne zauzdavamo našu nejednaku potrošnju ugrožavamo budućnost, ne shvatamo da je stalni brzi rast populacije osnova mnogih ekoloških i društvenih pretnji”, navode dalje stručnjaci koje predvodi američki ekolog Vilijam Ripl sa Univerziteta Oregon.

“Ne uspjevajući da: na adekvatan način ograničimo rast stanovništva, preispitamo ulogu ekonomija ukorijenjenih u rastu, smanjimo efekat staklene bašte, podstaknemo obnovljivu energiju, zaštitimo staništa, obnovimo ekosisteme, sprečimo zagađenje, zaustavimo gubitak životinjskih vrsta i ograničimo invazivne vrste, zapravo ne uspevamo da preduzmemo neophodne korake za očuvanje ugrožene biosfere”, dodaje se u pismu, prenosi B92.

TANJUG

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here