Naučno istraživanje – Veći psi su inteligentniji od manjih

0
661

Studija univerziteta Arizona tvrdi da su veliki psi inteligentniji od malih. Obuhvatila je 7000 pasa. Ukupno je bilo testirano 74 različite pasmine.

Pamćenje i samokontrola

Pasmine poput labradora i njemačkih doga imaju veći mozak. Time su im poboljšane kognitivne funkcije, a to im omogućava bolje kratkotrajno pamćenje i bolju samokontrolu.

To također znači da slušaju naređenja “stani” puno izvjesnije nego manje pasmine.

“Možda se radi o broju neurona koji su važni ili postoje razlike u povezanosti između neurona. Niko još ne zna zasigurno koji je razlog svemu tome”, tvrdi voditelj studije Daniel Horschler.

Psi su jako dobri za testiranje jer postoje velike varijacije u veličini mozga od pasmine do pasmine. To se ne vidi u tolikoj mjeri kod drugih sisavaca.

I mali psi su u nečemu dobri

Izvršne funkcije povezane s veličinom mozga se ipak ne odnose na sve tipove inteligencije.

Naučnici su analizirali rezultate dobijene preko naučne stranice dognition.com gdje su vlasnici pasa testirali vještine svojih ljubimaca kroz igru. Stavljali bi im poslastice ispod jedne ili dvije čaše te čekali od 60 do 150 sekundi prije nego bi pustili pse da vide hoće li krenuti prema točnom mjestu da dobiju nagradu.

Ispostavilo se da se mali psi teže sjećaju gdje se nalazi poslastica. U drugom testu su vlasnici stavljali poslasticu ispred psa s naredbom da čekaju. Vlasnik bi se zatim udaljio i mjerio koliko je vremena potrebno da pas zgrabi poslasticu bez dozvole. Ponovno, veliki psi su dulje zadržavali samokontrolu.

Ipak, maleni psi su bili jednako dobri ili povremeno bolji kad se radi o intuitivnoj inteligenciji, recimo da odu tamo kamo vlasnik pokaže.

(geek.hr)

PODIJELI