NE MORAJU SVI ZARAŽENI U BOLNICE Od korone se oporavilo 1.269, preminula 121 osoba u RS

0
211

Od korona virusa u Srpskoj se, do juče, oporavilo ukupno 1.269 osoba, što je 65,7 odsto u odnosu na ukupan broj pozitivnih na SARS-CoV-2, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Najviše oporavljenih je u Banjaluci – 553, a slijede Laktaši sa 75, Dobroj 53, Gradiška 50, Kotor Varoš 47 oporavljenih.

U RS je, zaključno s jučerašnjim danom, korona virus potvrđen kod 1.931 osobe. Od posljedica korona virusa do sada je preminuo 121 oboljeli.

S obzirom na ukupan broj zaraženih, oporavljenih i preminulih, u Srpskoj je trenutno aktivan 541 slučaj. Od toga, u bolnicama je u RS hospitalizovano 108 oboljelih od Covid-19, dok se u objektima za izolaciju nalaze 162 osobe.

Ostali, njih 271, su, zbog svog specifičnog zdravstvenog stanja, u kućnoj izolaciji, potvrđeno je u IJZ RS.

Jela Aćimović, epidemiolog u IJZ, kaže da su, od početka, od pravila da se ljudi koji imaju blage simptome smještaju u objektima za izolaciju, izuzete osobe kod kojih bi boravak u kolektivnom smještaju mogao da dovede do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

– To su, između ostalog, osobe koje imaju neka hronična oboljenja. Naime, postoji lista koja predviđa za koga možemo definisati da je sigurnije da ostane kod kuće – rekla je Aćimovićeva za Srpskainfo.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC, do juče su na COVID-19 odjeljenju bila 32 pacijenta, a na rezultat testiranja čekalo je sedam osoba. Na respiratoru su bila dva, neinvazivnoj ventilaciji tri, a na kiseoničnoj maski dva pacijenta.

– Imamo manje hospitalizovanih nego krajem marta i početkom aprila. Značajno je da držimo broj novooboljelih pod kontrolom, jer što ih je više može biti više i oboljelih u najosjetljivijim kategorijama, što može voditi ka teškim kliničkim slikama i, nažalost, smrtnim ishodima. Trenutno, većina pacijenata ima blage simptome, a neki su čak i bez simptoma, ali ne znamo šta je razlog takve situacije. Zato i dalje moramo da budemo jako oprezni, kako bismo sprečili širenje zaraze – poručuje Aćimovićeva.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here