“NE ŽELIMO IZ ZAVIČAJA” – Mile i Nenad bi rado ostali na selu, od države očekuju povoljne kredite

0
439

Mile Rikanović (29) i Nenad Kojić (18) iz bijeljinskog sela Crnjelovo, za razliku od mnogih vršnjaka koji žele otići u inostranstvo, odlučni su u namjeri da svoju egzistenciju ostvare u rodnom selu.

Rikanović je nedavno bio i na jednom sastanku u Bijeljini, interesujući se i za bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU, piše Avaz.

Onoga što je neophodno selu kao što je Crnjelovo – servisa za popravak poljoprivredne mehanizacije, nema u projektima evropskih fondova, ali ima magacina za skladištenje robe.

Dvoje djece

Mile je oženjen i ima dvoje djece, kćerku i sina. Supruga nije zaposlena i posvećena je djeci. Mile je završio autoelektričarski zanat, ali se odlučio baviti popravkom poljoprivredne mehanizacije. Živi u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, koji obrađuju oko 12 hektara zemljišta.

– Sve sam do sada radio samostalno, bez ičije pomoći. Počeo sam tako što sam prvo nabavio aparat za zavarivanje, nakon čega sam nabavio strug i bušilicu. Već sam kompletirao manju metalostrugarsku radnju i želja mi je da u dogledno vrijeme otvorim servis za popravak poljoprivrednih mašina – kaže Rikanović, objašnjavajući da bi mogao zaposliti još dva-tri radnika.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Da bi proširio radionicu, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, neophodno mu je oko 50.000 evra.

Škola za varioca

– To je za mene ogromna investicija. Država bi mogla pomoći mladim ljudima nekim povoljnim dugoročnim kreditima. Ne mislim samo na ovu struku nego i na brojne druge struke i zanimanja – kaže Rikanović, ističući da nije nikakvo čudo što mladi mašinbravari, varioci, vozači, automehaničari i druge zanatlije napuštaju ove prostore.

I njegov desetak godina mlađi prijatelj Nenad Kojić želi ostati na selu. Trenutno završava srednju školu za varioca. I on kaže da mladim ljudima treba pružiti šansu da svoju egzistenciju ostvare u svom zavičaju.

Uče od starijih majstora

U Crnjelovu ima još dobrih majstora za popravak poljoprivredne mehanizacije i među njima nema izražene konkurencije, kaže Mile Rikanović. Objašnjava da mladi uče od iskusnijih i boljih majstora.

(Avaz)

PODIJELI