Neka sve što kažeš o nekome prvo prođe Sokratova tri sita

0
335

Zlatno doba za mislioce stare Grčke je period prije naše ere, tačnije 4. vijek p.n.e. Čuveni trio, sačinjen od učitelja i učenika. Sokratova škola koja je stvorila Platona, a on Aristotela, su zadužili svojim mislima civilizaciju zauvijek.

Sokrat je bio poznat po tome što je veoma cijenio znanje. Bio je zainteresovan za etičku problematiku i pitanja moralnih normi. Njegov osnovni moto Upoznaj sebe samog znači upravo ovo: do kraja kritički odnos prema svim, kako svojim tako i tuđim, sudovima u interesu istine.

Poučna priča o moralnoj vertikali i čuvena Sokratova tri sita

Jednog dana, poznati filozof je sreo poznanika, koji mu je rekao:

– Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?

– Samo trenutak – zaustavio ga je Sokrat. – Prije nego što mi bilo šta kažeš, želio bih da napravim kratak test.

– Kakav test?– upitao je poznanik.

– Ime mu je Sokratov test tri sita.

– Test tri sita?

– Tako je – nastavi Sokrat. – Prije nego što mi budeš govorio o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome šta želiš da mi kažeš i propustiš svoje riječi kroz posebna sita. Zato se i zove Test tri sita.

– Prvo sito je sito istine. Jesi li sasvim siguran da je to što želiš da mi ispričaš istina?

– Ne – odgovori Sokratov poznanik, poslije kraćeg razmišljanja…

– U redu – reče Sokrat. – Dakle, ne znaš zasigurno da li je to istina ili nije. Probajmo sa drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li da mi ispričaš nešto dobro o mom prijatelju?

– Ne, upravo suprotno… – reče poznanik.

– Znači tako – nastavi Sokrat. – Želiš da mi ispričaš nešto loše o njemu, ali ne znaš da li je to istina. No, još uvijek tvoje riječi mogu proći sita, na raspolaganju ti je još jedno. Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi želio da mi ispričaš o mom prijatelju?

– Zapravo, ne…

– Dakle – zaključio je Sokrat – ukoliko želiš da mi ispričaš nešto za šta ne znaš da li je istinito, pri tome nije dobro niti korisno, zašto bi uopšte morao išta da mi ispričaš?

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here