Nekad izgladnjeli lipicaneri u ergeli “Vučijak” sad spremni za izložbe /Foto/

0
543

U izobilju sada imamo svega što struka zapovijeda – od sijena i koncentrata, do zdravstvene zaštite, a lipicaneri, njih oko 120, koliko ih je ovdje trenutno, takvi su da bismo ih mogli direktno voditi na sajam. Izgledaju izuzetno.

Tim riječima Miroslav Milanković, direktor Ergele “Vučijak”, dragulja opštine Prnjavor, opisuje aktuelno stanje u nekada posrnulom preduzeću, iz kojeg su prije desetak godina pristizale potresne fotografije iscrpljenih i neuhranjenih konja.

Ergela jedinstvena u cijeloj BiH, kojom se ponosi “mala Evopa”, kako mnogi nazivaju Prnjavor, po svemu sudeći, ima svijetlu budućnost, u koju sigurnim korakom galopira graciozno krdo.

“Imamo trenutno oko 120 grla različitih kategorija, od ždrebadi do konja starih 20 godina. Uskoro ćemo imati licitaciju kojom ćemo prodati 36 grla. Ostaćemo na oko njih 80. Vlada je donijela odluku da je 80 grla optimalno za normalan rad i održavanje genetskog potencijala. Naravno, uvijek imate i podmladak pa će se to uvijek kretati na oko 100 grla”, rekao je Milanković za “Nezavisne”.

Analize koje su rađene nedvosmisleno su pokazale da je riječ o pravom blagu.

“Rađena je DNK analiza u Beču i pokazala je da sve što radimo – radimo ispravno. Dakle, sve su to čistokrvni lipicaneri. Pritom, od osnivanja ergele, odnosno 1946. godine, imamo svu dokumentaciju za svako grlo”, priča Milanković.

Vlada Srpske je, dodaje, donijela odluku da se ovo preduzeće o konjima stara kao o nacionalnom blagu za čuvanje genetskog potencijala.

“Dolaze nam turisti, naravno. Uspjeli smo popraviti uslove u kojima konji borave, mada bi objekti dodatno trebalo da se poprave, kako bismo se turizmom mogli ozbiljnije baviti”, zaključuje Milanković, koji dodaje da ergela trenutno ima 16 radnika te da je ova javna ustanova sada na čvrstim nogama.

I u resornom ministarstvu kažu da je Ergela “Vučijak”, koja je u vlasništvu Vlade Srpske, konačno na stabilnim nogama.

“Radimo na međunarodnoj afirmaciji, a cilj nam je priznavanje naših grla u Asocijaciji uzgajivača lipicanaca u svijetu. Imamo za cilj da uradimo revitalizaciju kompleksa ‘Vučijak’, u smislu da se namjenski objekti privedu namjeni, a to je uzgoj po kategorijama. Pritom rješavamo i imovinsko-pravne stvari koje su godinama bile pod tepihom. Radimo i na tehnološkom unapređenju uzgoja postojeće populacije grla”, rekao nam je Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ergela “Vučijak”, podsjetimo, osnovana je u aprilu 1946. godine, a formirana je za potrebe narodne vojske. Ime je dobila po obližnjem istoimenom uzvišenju. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili gladni.

Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade Srpske osnovana je Javna ustanova Ergela “Vučijak”, s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

/Nezavisne/

PODIJELI