„NEKI ĆUTE, A NEKIMA JE BOLJE DA UĆUTE“ Poslanici na kliskom terenu rasprave

0
206

Poslanici uzimaju sebi za pravo da govore i o oblastima u kojima nisu kompetentni, a pored toga se ne pripeme adekvatno za sjednice, tako da se to sve svede na „odokativnu“ nestručnu raspravu.

Ovako politikolog Nebojša Tojagić ocjenjuje parlament Republike Srpske i poslanike koji se sve češće udaljavju od tema koje su na dnevnom redu, dotičući se nekih drugih u kojima uopšte nisu „na svom terenu“.

Gotovo svako skupštinsko zasjedanje pokaže ko je u čemu i koliko stručan, pa se tako i ovih dana pokazalo koliko su poslanici stručni za pojedine teme, kada su govoreći o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, „golicali maštu“ jedni drugima, pričali ko je kriv za pad nataliteta, a nekoliko sati ranije spominjan je i abortus.

Nestručnost i neozbiljnost vidjela se i kada se, prije nekoliko nedjelja povela rasprava o pelenama koje koriste bolesna djeca. Iako se radilo o ozbiljnom problemu sa kojim su se porodice mučile, bilo je neprimjerenih komentara kako bi neki poslanici trebalo da nose pelene, jer su kao djeca.

– Svrha je samo pričati o nečemu, a ne diskutovati argumentovano. Zato imamo velike podjele. Imali smo pojedine amandmane koji su sigurno bili i opravdani, a nisu prošli ne zbog toga što su nestručni, nego zato što dolaze iz nekog drugog političkog tabora koji nema skupštisku većinu – objasnio je Tojagić, dodajući da smo toliko podijeljeno društvo da i kada nekao oštro i argumentovano diskutuje o nekoj temi, druga strane neće to prihvatiti.

Na sve to, rasprave poslanika su javne. Građani, gledajući prenos uživo, mogu da vide kome su dali povjerenje i kako ih njihovi poslanici predstavljaju.

– To na građane ništa neće uticati. Isto je kao i u sportu – šta god njihov favorit uradio to izgleda pametno i pametnije nego kod ovih drugih. Ali, NSRS treba da bude javna i treba da se prenosi, da građani imaju trenasprentan pristup informacijama i da neko ipak vidi ko i na koji način diskutuje – objasnio je on.

Građanima ne znači

Iako se, kaže, vidi nestručnost narodnih poslanika, građanima to neće puno značiti, jer je takvih bilo i ranije, a biće i u sljedećim mandatima.

– Realno gledajući, to neće donijeti veće promjene po pitanju političke percepcije skupštine, jer su i prije njih bili ljudi koji nisu imali kvalitet u svom oblastima, i prije njih su bili ćutolozi koji su ćutali četiri godine svog mandata i poslije će opet biti ćutologa, a biće i onih kojima je bilo bolje da ćute – zaključio je Tojagić.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here