Nema kamere i od čistog je zlata: Telefon namjenjen ruskoj vojsci

0
404
Ruski proizvođač deluks telefona, smartfona i aksesoara Caviar, izbacio je na tržište Tsar-telefon sa tasterima u čast blagovjernog kneza Aleksandra Nevskog, navodi se u saopštenju za štampu ove kompanije.

Kućište modela „Zaštitnik Aleksandar Nevski” izliveno je od čistog zlata i ukrašeno portretom ruskog kneza. Osim toga, na pozadini telefona nalazi se površina od crnog kompozitnog oniksa, na kojoj su ugravirani datum Nevske bitke (1242. godina) i stihovi iz Novgorodskog prvog ljetopisa, piše “Russia beyond”.

Cijena Tsar-telefona „Zaštitnik Aleksandar Nevski” iznosi 242 hiljade rubalja (oko 3.300 evra). Navodi se da je telefon namijenjen pripadnicima ruske vojske i namjerno neće biti opremljen kamerom.

Thumbnail

Februara 19. ruska Duma je, naime, usvojila zakon prema kojem će pripadnicima vojske biti zabranjeno da na internetu objavljuju i medijima prenose podatke o sebi i svojim kolegama (uključujući i bivše kolege). Osim toga, moraće tokom službe da se odreknu pametnih telefona i tableta. Pritom im je dozvoljeno da koriste obične mobilne telefone sa tasterima.

Kompanija Caviar je telefon bez kamere i blica prvi put predstavila u februaru. Uređaj je dobio ime „Zaštitnik” i namijenjen je specijalno pripadnicima vojske.

PODIJELI