NEMA KRIZE ZA SVE Privatni sektor tone, a državni i dalje zapošljava

0
210

Dok privatni sektor tone u sve dublju krizu, a hiljade ljudi ostaje bez posla, javni sektor nema tih problema.

U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljen je spisak postavljenih državnih službenika po internim oglasima za juli, a prema tim podacima čak 104 osobe, državna službenika, dobile su posao u državnim institucijama.

Zaposlene su osobe u, između ostalog, Graničnoj policijui BiH, Agencijui za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Službi za zajedničke poslove institucija BiH, Institutu za metrologiju, te Upravi za indirektno oporezivanje.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kaže kako teško može povjerovati da je zaista bilo potrebe za ovolikim brojem novih radnika.

– Svi se moglo nadoknaditi preraspodjelom radnih zadataka, većom produktivnošću i efikasnošću. Mislim da je ovo u vrijeme pandemije strahovito loša poruka privatnom sektoru, koji sve to plaća, a treba da preživljava jer ne zna šta će i šta ga čeka sutra – kaže Cenićeva.

Dodaje da svi kukaju na pad prihoda, izvoza i uopšte pad svega, a onda zaposle nove ljude.

– Oni misle da to u vrijeme pandemije niko ne gleda. Svi se zabavljamo pandemijom, koronom, gledamo samo da budemo dobro i ozdravimo, niko ne obraća pažnju na zaposlenja. Tako je bilo i s javnim nabavkama koje su urađene, misleći da to niko neće gledati – navela je ona.

S obzirom da je najveći broj zaposlenih osoba, više od pola, zaposleno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Cenićeva kaže da bi voljela da čuje objašnjenje da li je bilo stvarne potrebe za to.

– Mislim da će biti zanimljivo vidjeti kakva je kvalifikaciona, nacionalna i stranačka struktura novozaposlanih – rekla je Cenićeva.

Objašnjenje smo juče pokušali dobiti i mi, ali nismo dobili odgovore na pitanja koja smo dostavili UIO BiH.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here