Nema mjesta za druge policije na istočnoj granici Srpske

0
380

Na teritoriji Republike Srpske do sada je evidentirano 3.300 ilegalnih migranata, što je skoro duplo više nego tokom sedam mjeseci lani, a nadležni ističu da neće dozvoliti da se kreću bez nadzora kao i da nema govora o dolasku pripadnika drugih policijskih agencija na istočnu granicu.

Migrantska kriza, koja gotovo dvije godine ne popušta u BiH, bila je jedna od tema o kojima su raspravljali ministri u Republici Srpskoj na sjednici u ponedjeljak.

Presjek stanja na području Republike Srpske napravljen je u informaciji o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko njene teritorije koje predvodi direktor Policije RS Darko Ćulum.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS potvrđeno je “Glasu Srpske” da su od početka ove godine do kraja jula pronašli i predali nadležnim agencijama sa nivoa BiH 3.300 migranata koji su ilegalno ušli u BiH, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 1.900 migranata. Najviše ih je pronađeno na područjima koja pokrivaju policijske uprave Bijeljina, Prijedor i Banjaluka, a mahom su porijeklom iz Pakistana, Iraka i Sirije. Upisano je 14 krivičnih djela koja su počinili migranti ove godine. Na toj listi su krađe, oštećenje i oduzimanje stvari, razbojništvo, povreda ili skidanje službenog pečata ili znaka te narušavanje nepovredivosti stana.

Koordinaciono tijelo je, prema navodima iz informacije, održalo šest sjednica, a u dokumentu su pobrojani zaključci sa sjednice polovinom juna.

– Policija Republike Srpske i u idućem periodu neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora. Policija će, u skladu sa sporazumom, nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od prelaska i sprečavanju ulaska migranata te nastaviti da otkriva kriminalne grupe i pojedince koji krijumčare ljude – piše u informaciji, a navedeno je i da su 84 policijska službenika iz RS angažovana na ispomoći Graničnoj policiji.

Vlada je upoznata i da je Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo Savjetu ministara prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice kojim je predviđeno da ispomoć Graničnoj policiji BiH na istočnoj granici pružaju službenici Federalne uprave policije i kantonalnih policijskih agencija, čime bi praktično obavljali poslove na teritoriji Srpske. Na sastanku Koordinacionog tijela – operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, predstavnik MUP-a Srpske je naglasio da je to neprihvatljivo i takav odgovor je upućen Ministarstvu bezbjednosti.

– Takav sporazum Granična policija nije tražila, niti postoje zakonski uslovi za donošenje takvog sporazuma, jer ministarstvo može zahtijevati donošenje samo u slučaju proglašavanja vanredne situacije, a i tada isključivo na zahtjev Granične policije BiH – navedeno je u informaciji.

Potpisan je, dodaju, sporazum agencija Brčko distrikta i četiri kantona, prema kojem kantonalni MUP-ovi pružaju pomoć u nadzoru, ali isključivo na području svoje teritorijalne nadležnosti i odgovornosti.

U informaciji je dat osvrt i na problem neprocesuiranja migranata zbog neutvrđenog identiteta, a koji su izvršili krivično djelo ili prekršaj. Podsjetili su da je direktor Policije ukazao na to na Strateškom forumu rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela, nakon čega je zaključeno da je potrebno dosljedno primjenjivati zakon u procesuiranju migranata i insistirati na određivanju pritvora za počinjena teža krivična djela.

Mjesta pronalazaka migranata u 2019.

Policijska uprava Bijeljina – 803

Policijska uprava Prijedor – 626

Policijska uprava Banjaluka – 595

Zemlje porijekla migranata

Pakistan – 33,2 %

Irak – 15 %

Sirija – 12,3 %

(Glas Srpske)

PODIJELI