Nema razloga za proteste u Srpskoj, gorivo jeftinije u odnosu na FBiH i region

0
1206

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da najavljeni protesti zbog poskupljenja goriva nemaju osnova jer je gorivo u Srpskoj najjeftinije u odnosu na zemlje regiona, kao i Federaciju BiH, gdje je gorivo skuplje za 10 odsto u odnosu na Srpsku.

“Gorivo u FBiH je za 10 odsto skuplje u odnosu na Srpsku, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji za oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovde je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku”, rekao je Dodik.

Dodik je za “Srpskainfo” podsjetio da je cijena nafte “skočila” na svjetskom tržištu.
“To je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Sve je stvar berze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da se “bilo kakva anarhija” u vezi sa organizovanjem protesta u Srpskoj zbog poskupljenja goriva neće dozvoliti, te istakao da svaki protest mora biti organizovan u skladu sa zakonom.

“Svaki protest koji se organizuje mora biti prijavljen i sve što ugrožava druge podliježe zakonskoj odgovornosti. Ne možete da zaustavite automobil negdje na putu i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo, treba Hitna pomoć u tom trenutku”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako hoćete da protestujete zbog goriva – onda stanete na benzinsku pumpu i tu izrazite svoje nezadovoljstvo.

“Prijavite se i protestujte, nikakav problem nije, ali to mora biti prijavljeno i odobreno i ne smije ugrožavati nikoga drugog”, rekao je Dodik, dodavši da se ne može oteti utisku da i iza organizovanja ovog protesta stoji politika.

Na društvenim mrežama pojavio se poziv građanima u Srpskoj da u nedjelju, 10. juna, u 17.00 časova zaustave svoja vozila na jedan čas i time izraze nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je ranije medijima da bi to bio znak revolta zbog poskupljenja goriva koje se dešava u protekla dva-tri mjeseca u BiH.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here