Nemate nalog na Fejsbuku? Nema veze, imaju i vaše podatke

0
612

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg otkrio je činjenicu koja sigurno može da zabrine one koji uopšte ne koriste ovu društvenu mrežu.

Prema njegovim riječima, Fejsbuk prikuplja podatke i onih osoba koje ga ne koriste, odnosno nemaju registrovane korisničke naloge.

“Generalno prikupljamo podatke o osobama koje nisu registrovane na Fejsbuku, iz bezbjednosnih razloga”, odgovorio je Zakerberg na pitanje novinara pred sastanak s Komitetom za energetiku i trgovinu.

Američki političar i predstavnik SAD-a za Novi Meksiko Ben Lujan zatim je upitao Zakerberga da li se praksa prikupljanja podataka onih koji ne koriste Fejsbuk naziva “profilima iz sjenke”, ali je direktor Fejsbukaa odgovorio da nije upoznat s tim terminom.

“Moramo da znamo kad neko više puta pokušava da uđe na našu platformu kako bismo zaustavili one koji pokušavaju da zloupotrebe javne informacije”, rekao je Zakerberg.

Prema ranijem pisanju Blumberga, bivši Fejsbuka zaposleni Antonio Garsija Martinez rekao je da se podaci onih koji ne koriste Fejsbuk prikupljaju radi razvoja kompanije i mreže, piše Klix.

Podsjećamo, Zakerberg je u proteklih nekoliko dana svjedočio pred američkim Kongresom zbog zloupotrebe ličnih podataka više od 87 miliona korisnika Fejsbuka. On je tokom drugog dana suđenja izjavio da su u skandalu s Fejsbukom ugroženi i njegovi podaci.

Međutim, Zakerberg je navodno iz duela sa Kongresom izašao kao pobjednik.

Iako su dionice Fejsbukapale prošle nedelje, njihova vrijednost je i dalje veća za tri odsto otkako je Zakerberg u utorak ušao u Kapitol Hil kako bi odgovarao na pitanja senatora.

(b92)

PODIJELI