NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U Srpskoj još petoro preminulih i 59 zaraženih korona virusom

0
350

Kod još 59 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je novi virus korona.

Ovo je nastavak nepovoljne epidemiološke situacije – ocijenio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Prijavljeno je pet smrtnih slučajeva.

On je rekao da će ove sedmice Institut dostaviti precizne mjere školama u vezi sa početkom školske godine, a u cilju zaštite zdravlja djece.

Plakati o epidemiloškim mjerama biće postavljeni na školama i u unutrašnjosti škola.

– Jako nam je bitno da svi građani budu svjesni situacije. Olakšavajuća okolnost je to što je djeci u školama lakše objasniti mjere u odnosu na vrtićku djecu – dodao je Zeljković.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Testirano je 445 uzoraka, a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata. Najviše zaraženih je u Zvorniku – kaže Jelena Đaković Dević, epidemiolog.

Ona dodaje da je hospitalizovano 250 pacijenata, od čega je 60 u UKC.

– Broj ljudi na bolničkom liječenju je ispod maksimalnih kapaciteta zdravstvenog sistema. Očekuju nas novi izazovi zbog polaska djece u školu – dodaje ona.

Kada je riječ o novozaraženima, 12 ih je iz Zvornika, sedmoro iz Bijeljine, šest iz Kotor Varoši, pet iz Laktaša, po četiri iz Mrkonjić Grada i Bratunca, po tri osobe iz Banjaluke, Prnjavora, Gradiške i Dervente, po dvije iz Čelinca i Prijedora i po jedna iz Pala, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Kozarske Dubice i Lopara.

Radi se o 31 muških i 28 ženskih osoba, od kojihje 12 mlađe, 40 srednje i sedam starije živtone dobi.

Kada su u pitanju preminule osobe u posljednja 24 sata, Institutu je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, pet muškaraca srednje i starije životne dobi iz Ugljevika, Šipova, Laktaša, Bijeljine i Rogatice.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno ukupno 6.945 slučajeva virusa korna, a preminulo je 237 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od ovog virusa oporavilo se ukupno 4.090 ljudi, a testirano je 61.845 ljudi. Pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 3.275 osoba.

/Srpskainfo/

PODIJELI