Neprihvatljiva izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori

0
227
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i dalje se oštro protivi izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj koja se nalazi u blizini granice sa BiH i iskoristiće sve zakonske mogućnosti da bude zaštićeno zdravlje stanovništva, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

“Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti koje imamo u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija da zaštitimo zdravlje i interese stanovništva u slivu Une koji bi bili ugroženi radom ovog objekta”, poručili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Iz ovog ministarstva su naveli da, uprkos krizi u kojoj se cijeli svijet nalazi zbog pandemije virusa korona, budno prate aktivnosti Hrvatske u vezi sa potencijalnom izgradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo je Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane “Krško” na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske opštine Dvor, ali i u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj i oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”.

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.

Predsjedništvo BiH je ranije usvojilo zaključke, kojim se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here