Nešić: Porazni podaci o zaposlenim Srbima u FBiH

0
372

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić rekao je da su porazni podaci o broju zaposlenih Srba u kantonima Federacije BiH i svaka priča da se poštuje popis stanovništva iz 1991. godine pada u vodu jer su brojke neumoljive.

Nešić je rekao da je samo iz pet kantona dobio odgovore na poslaničko pitanje koje je 11. maja postavio premijerima deset kantonalnih vlada u Federaciji BiH od kojih je tražio da mu se u roku od 30 dana dostave tačan broj Srba zaposlenih u policiji, javnoj upravi, javnim ustanovama i preduzećima.

“Podaci su porazi”, naglasio je Nešić.

On je istakao da je svaki kanton u Federaciji priča za sebe.

“Sama činjenica da sam za dva mjeseca dobio odgovor samo iz pet kantona, sve govori. Oni koji su skoro tri decenije insistirali na zapošljavanju prema popisu iz 1991. godine, Srbe su sveli na nivo statističke greške”, konstatovao je Nešić.

On je rekao da je u Srednjobosanskom kantonu u javnim institucijama zaposleno samo 10 Srba. U Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ samo je šest dosto Srba od ukupnog broja zaposlenih, a samo 72 zaposlena radnika se izjašnjavaju kao Srbi.

U Tuzlanskom kantonu, naveo je Nešić, od 476 zaposlenih u javnim institucijama, samo sedmoro su Srbi, dok u MUP-u i policiji radi 112 Srba od 1.986 zaposlenih.

“U Bosansko-podrinjskom kantonu zaposleno je 18 Srba u institucijama ovog kantona, a samo 21 u MUP-u. Nakon takvih poraznih podataka pokušavaju zamagliti brojke pa kažu da u Ministarstvu finansija radi pet posto Srba u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Kada malo bolje pogledate, vidite da je to samo jedan čovjek!”, istakao je Nešić.

Nešić je konstatovao da je jasno zašto nema Srba u Federaciji.

“Da bi negdje mogao da živiš, moraš biti ravnopravan i raditi, imati pravo na svoj jezik i pismo i biti konstitutivan, što Srbi još nisu u tri kantona”, podsjetio je Nešić.

On je dodao da je dobro da Vlada Republike Srpske posljednjih godina posvećuje značajnu pažnju Srbima koji žive u Federaciji u stvaranju uslova za održivi povratak.

“To treba nastaviti jer ti ljudi očigledno mogu računati samo na pomoć Republike Srpske”, zaključio je Nešić.

/Srna/

PODIJELI