Nešić: Zajednički sačiniti program pomoći privatnom i javnom sektoru

0
308

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je očekuje da Savjet ministara i vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ sjednu za sto i sagledaju realne mogućnosti i potencijale međunarodne ekonomske pomoći kako bi preduprijedili posljedice epidemije virusa korona.

“Apelujem da ostavimo po strani partijske interese i entitetske razmirice i da zajedno pristupimo izradi programa pomoći, kako privatnom, tako i javnom sektoru”, naveo je Nešić.

Prema njegovim riječima, BiH se nalazi pred najvećim izazovom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a situacija izazvana virusom korona postaje sve složenija, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom pogledu, saopšteno je iz DNS-a.

“Već sada je evidentno da u BiH imamo smanjenu privrednu aktivnost i pad prihoda po osnovu PDV-a, akciza, carina, kao i direktnih poreza. Nažalost, taj trend će se nastaviti”, ukazao je Nešić.

On je rekao da su prvi na udaru bili turizam i ugostiteljstvo, ali je dodao da je sve veći i pad industrijske proizvodnje.

“U cijelom svijetu je prisutan trend smanjenja potrošnje, samim tim i u Republici Srpskoj i BiH. Naša privreda je zavisna od privreda evropskih zemalja, dominira proizvodnja poluproizvoda i komponenti i, ako je smanjena potražnja za gotovim proizvodima, smanjuje se i potreba za njima”, napomenuo je Nešić.

On navodi da prognoze vodećih svjetskih ekonomskih stručnjaka govore da će do kraja godine na globalnom nivou 10 odsto zaposlenih ostati bez posla.

“Koliko smo spremni za taj scenario? Nemojmo se zavaravati da će nas zaobići.
Koliko smo u stanju da smanjimo posljedice nadolazećeg talasa ekonomske krize?”, upitao je Nešić.

On kaže da sve evropske vlade vode grčevitu borbu za očuvanje radnih mjesta i ističe da je posljednji trenutak da se i BiH uhvati u koštac sa tim problemom.

“Kao što bolest ne poznaje partije, vjeru i naciju, tako će i kriza jednako pogoditi sve. Rasterećenje privrede nije dovoljno i ono ima okvire do kojih se može ići, zato treba razmišljati o drugim mehanizmima”, rekao je Nešić.

/Srna/

PODIJELI