Nestaje jaz između zapadne i istočne Njemačke

0
386

Njemački Institut za ekonomska istraživanja ističe da nakon više decenija nestaje ekonomski i socijalni jaz između zapadne i istočne Njemačke, te da se istok sasvim približio zapadu zemlje po zaposlenosti i produktivnosti.

Uz 30 godina od pada Berlinskog zida, Institut navodi da je stopa nezaposlenosti na području bivše Istočne Njemačke u 2005. iznosila 20,6 odsto, te je bila dvostruko veća nego u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

Međutim, posljednji pokazatelji govore da je stopa nezaposlenosti i zapadnom dijelu zemlje bila tek nešto iznad pet odsto, a na istoku između sedam i osam odsto.

Savezne države u sastavu nekadašnje Istočne Njemačke takođe “hvataju korak” sa zapadnim dijelom zemlje kada je riječ o produktivnosti.

U 2018. godini, mjereno prema bruto dodatoj vrijednosti po radniku, ona je iznosila 83 odsto uporedive vrijednosti na području nekadašnje Zapadne Njemačke, utvrdili su na Institutu za ekonomska istraživanja.

To znači da je stopa produktivnosti više nego udvostručena u odnosu na period neposredno nakon pada komunizma.

Razlike koje se još primjećuju proizlaze iz manje veličine kompanija i manjeg udjela sjedišta (velikih) kompanija na istoku NJemačke, zaključuju autori istraživanja, a prenose agencije.

srna

PODIJELI