Nestašica kanabisa u Kanadi prvi dan nakon legalizacije

0
327

Već prvog dana nakon što je Kanada legalizovala konzumaciju marihuane, u nekim dijelovima te zemlje došlo je do nestašice kanabisa zbog prevelike potražnje, piše BBC.

Naime, ljudi su nakon promjene zakona čekali u redovima pred trgovinama specijalizovanim za prodaju te lake droge pa su mnoge prodavnice rasprodale svu zalihu već prvog dana.

Onlajn trgovine su se, zbog velikog broja narudžbi, takođe našle u neprilici i kasnile su s dostavom kanabisa kupcima.

Građani se upozoravaju da bi dostava tog proizvoda mogla kasniti i do pet dana zbog štrajka radnika poštanskih službi koji je predviđen za sljedeću sedmicu.

Do nestašice marihuane došlo je na mnogim područjima Kanade, na ostrvu Njufoklandu i krajnjem sjeveru Kanade.

Mnogi trgovci, ali i država Kanada ipak trljaju ruke. Na nabavku marihuane građani Nove Škotske, najmanje pokrajine u Kanadi, potrošili su prvog dana oko 600.000 kanadskih dolara (oko 440.000 evra).

Kanadska policija počela je dijeliti i prve kazne za vožnju pod uticajem marihuane. Policijski službenik za CBC je izjavio da je prva kazna izdata u srijedu, sat nakon ponoći – samo sat nakon što je konzumacija kanabisa postala legalna.

Prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi ipak ima svoja ograničenja. Primjerice, korisnici bi trebali biti punoljetni te su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima.

Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati do 30 grama marihuane.

Takođe, uvedene su kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod uticajem kanabisa.

Policija će moći zaustavljati “sumnjive” vozače te provjeravati nivo alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

(Index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here