Nestašica sjemena i visoka cijena očekuju se u proljetnoj sjetvi

0
525

BANJALUKA, SARAJEVO – Može se očekivati da ćemo u vrijeme proljećne sjetve imati manjak, ali i visoku cijenu sjemena, kao i nestašicu svih ostalih inputa za sjetvu, saglasni su poljoprivrednici iz Srpske.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je da je primjetno da su energenti znatno poskupjeli, prvenstveno mineralna đubriva, ali i da su oni upravo ti koji diktiraju proizvodnju.

“Budući da je prošla godina bila jako nepovoljna za pojedine sjemenske kulture, sjemenskog materijala neće biti dovoljno. Na našem tržištu najviše sjemena prisutno je iz zemalja EU, a koje će oni naredne godine da plasiraju na ono tržište koje im bude primamljivije po cijenama”, kazao je Marinković i dodao da će po toj računici domaće tržište ostati bez značajnih količina sjemena.

Dodaje da će upravo ti proizvođači određene količine ostavljati za sebe i za svoje potrebe, odnosno za potrebe svojih poljoprivednih proizvođača.

“Tako da se apsolutno može očekivati da ćemo imati nestašicu sjemena i da će ono biti jako skupo, takođe da ćemo imati jako skupu proljećnu sjetvu, ali i da ćemo imati neizvjesnu prihranu pšenice, s obzirom na nedostatak azotnih đubriva i na njihovu izrazito visoku cijenu”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, opravdan je strah naših, domaćih distributera, ali i poljoprivrednih apoteka oko količina koje će moći da nabave, a najveći strah, kako kaže, opet imaju sami poljoprivredni proizvođači.

Kako je rekao, ratari će biti prinuđeni da siju hibride koji neće biti visoke rodnosti, te se, kada bude vrijeme žetve određenih kultura, mogu očekivati izrazito niski prinosi i na kraju totalni pad ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

“A sve to za sobom povlači negativne trendove u svakom smislu. Prvenstveno će doći do skuplje stočne hrane, ali seljaci neće imati šta da prodaju, tako da ćemo opet imati situaciju da će poljoprivrednici imati najmanje koristi od svega toga, dok će najveću korist ostvariti uvoznici i određene druge strukture koje najmanje zaslužuju da imaju najveću korist od cijene poljoprivrednih proizvoda”, kazao je Marinković.

S naglim skokom cijena repromaterijala i sadnog materijala, ali i s manjom ponudom poljoprivrednici će vjerovatno dočekati proljećnu sjetvu, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

“Cijene ulaznih inputa će diktirati broj registrovanih poljoprivrednika i zasijanih površina na proljeće”, kaže Bakajlić. Ističe da se poljoprivrednici samo mogu nadati dobrim vremenskim prilikama.

“Trenutna situacija i određeni trendovi poskupljenja u kombinaciji sa sve više nepredvidivim vremenskim prilikama iznad glava poljoprivrednika ostavljaju veliki upitnik šta to donosi nova poljoprivredna sezona”, zaključio je Bakajlić.

Iako do proljećne sjetve ima još nekoliko mjeseci, iz poljoprivrednih apoteka ističu da zbog visokih cijena, ali i smanjene ponude, ne mogu da nabavljaju veće količine.

Iz jedne poljoprivedne apoteke u Banjaluci istakli su da se već polako pripremaju za proljećnu sjetvu, ali kako kažu, sve naručne količine su im prepolovljene upravo zbog manjka sjetvenog materijala na tržištu.

Iz poljoprivredne apoteke “Poljo net” iz Prijedora ističu da se ne usuđuju da nabavljaju velike količine ni mineralnog đubriva, ali ni sjemena, upravo zbog visokih cijena.

PODIJELI