Nesvakidašnji fenomen u selu Galjipovci: Ovca ojagnjila 4 jagnjeta (FOTO, VIDEO)

0
746

Ovca Aleksandra Gunjića ojagnjila je četiri jagnjeta. Ovakav fenomen domaćin iz sela Galjipovci ne pamti na svom posjedi iako se ovčarstvom bavi već 50 godina.

„Kad sam ustao da položim ovcama vidio sam da se ovca ojagnjila sa dvoje jagnjadi. Ispustim ovce da nju rastavim u poseban boks, što praktikujem kod svake ovce. Nakon dva sata došao sam ponovo, vidim još dvoje jagnjadi. Tako da me to toliko iznenadilo i obradovalo. To nikad nisam doživio u svom posjedu. Bude jedno, dvoje, troje ali četvoro, ovo nije bilo nikada. Bolje ću ostaviti za priplod, a lošije i muške ću prodati“ rekao je farmer iz Galjipovaca.

Na farmi sa četrdeset ovaca njih 18, ove jeseni, donijelo je mladunčad na svijet. Mala jagnjad su pojačanje Virtemberg rase, njemačkog porijekla poznata je po vrhunskom kvalitetu. One daju 10 posto više mesa od vrste pramenka, ističe Gunjić.

Hranu za stoku obezbjeđuju iz vlastitog uzgoja. U vrijeme proljetne sjetve na svom poljoprivrednom zemljištu sijali su u pšenicu, ječam, kukuruz, zob. Zadovoljni su prinosima za koje kaže da su bolji nego prethodne godine.

Nabavkom nove mehanizacije i sa dovoljnim količanama hrane Gunjići planiraju da prošire farmu, što će uveliko olakšati njihovu proizvodnju jer bi sa povećanjem farme na 50 ovaca imali podsticaj Ministarstva sa 30 KM po grlu.

Gunjići se generacijama unazad bave stočarstvom. Nadaju se da će biti i nasljednika porodične tradicije. Poput ostalih u regiji i farmeri iz sela Galjipovci izrazili su zabrinutost jer je sve manje mladih ljudi koji hoće da ostanu na selu i bave se ovim poslom. Međutim, domaćin Aleksandar napominje da se uz trud svaki rad isplati.  A od četiri Božija dara koje je u svojoj štali zatekao, nema većeg zadovoljstva.

 

 

TVK3

PODIJELI