Netanjahu: Obaranje ruskog aviona može dovesti do ozbiljnih posljedica

0
262

Incident sa avionom Il-20 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je oboren iznad Sredozemnog mora, mogao bi da dovede do “ozbiljnijih posljedica”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

“Rušenje ruskog aviona moglo bi da dovede do daleko ozbiljnijih posljedica”, rekao je Netanjahu, prenosi izraelski radio “Kan”.

Netanjahu nije precizirao šta tačno podrazumijeva pod tim riječima.

Premijer Izraela je takođe istakao da će Izrael nastaviti da se suprotstavlja jačanju vojnog prisustva Irana u Siriji i da planira da očuva dijalog sa Moskvom.

On je dodao da je na sastanku sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razmatrao isporuku ruskih raketnih sistema S-300 Siriji.

“To su veoma ozbiljna pitanja za bezbjednost Izraela u kontekstu nedavnih događaja”, rekao je premijer.

Netanjahu je potvrdio da su se neka od pitanja koja su pokrenuta tokom razgovora sa Trampom odnosila na isporuke S-300 Sirijcima, ali je odbio da precizira šta je tačno tražio od predsjednika Trampa, ističe radio.

Incident sa Il-20

Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji. Pri tome je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavijestio rusku stranu o ovom vazdušnom napadu samo minut prije nego što je on počeo. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

Izraelci osporavaju izjave Moskve prema kojima su izraelski bombarderi F-16 iskoristili Il-20 kao štit za još jedan napad na Siriju i faktički ga izložili paljbi sirijske protivvazdušne odbrane. Tel Aviv tvrdi da su sredstva PVO pucala “nasumično i neadekvatno”, ne vodeći računa da li u zoni dejstava ima ruskih aviona. Prema izraelskim podacima, u vrijeme obaranja Il-20, četiri F-16 već su bila u vazdušnom prostoru svoje zemlje.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra objavio o mjerama za povećanje bezbjednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, a Rusija smatra da je za taj incident odgovoran Izrael. Prema njegovim riječima, u skladu sa naredbom predsjednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji. Što je najvažnije, u naredne dvije nedjelje će Siriji predati sistem S-300.

Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtjev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila i to ne krivicom Rusije.

(Sputnjik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here