NEVRIJEME U SMRTIĆIMA -PIJAVICA NOSILA KROVOVE PERADARSKIH FARMI

0
1880
SAMSUNG CSC

Snažan olujni vjetar,kiša i grad uzrokovali su u utorak uveče u selu Smrtići veliku štetu na objektima vlasnika peradarskih farmi.Pojavila se,kao nesvakidašnji meteorološki fenomen , i pijavica kakvu ni najstariji stanovnici ovog dijela naše opštine ne pamte.
Na udaru nevremena bili su i novoizgrađeni objekti farme na imanju Zlatana Živanića.
-Bavim se peradarstvom,a od prošle godine u funkciji su i novoizgrađeni objekti,gdje je nastradao veliki broj tovnih pilića.Čitav život radiš,ulažeš trud i novac i za desetak minuta nevremena ostaneš bez svega.Ovo je prava katastrofa za mene,ali i mnogo komšije koji se bave peradarstvom,priča kroz suze Živanić.
Ugroženi uzgajivači peradi,čije farme su ostale bez krovova, očekuju da će Opština pomoći kako bi se proizvodnja uskoro vratila u koliko-toliko normalne okvire.
Šteta nije zaobišla ni parcele Bojana Živanića,koji se u verćme obimu bavi proizvodnjom krastavca kornišona za industrijsku preradu.
Oluja je oštetila i dalekovodnu,kao i niskonaponsku elektro mrežu,pa su ekipe „Elektro Prnjavora“ od jutros angažovane na otklanjanju kvarova.
-Oštećeno je više od 80 stubova,pa poduzimamo maksimalne napore da struja što prije stigne na područje Smrtića,kao i susjednih sela .gdje je oluja takođe obarala elektro stubove,kaže Borislav Petrović,tehnički rukovodilac prnjavorske elektrodistribucije.
Domaćinstva koja su manje oštećena odmah su ponudili ugroženim domaćinima pomoć,pokazujući puno razumijevanje za nezapamćene nevolje njihovih komšija.
Visina štete tek će biti utvrđena,a na terenu su danas bili i predstavnici opštinske uprave.
-Šteta je zaista ogromna,pa ćemo o tome obavijestiti i resorno ministarstvo,odnosno Vladu Republike Srpske,a Opština će u skladu sa trenutnim mogućnostima,takođe nastojati da pomogne najugroženijim domaćinstvima,rekla je danas prilikom obilaska oštećenih domaćinstava,načelnica Odjeljenja za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarsto lokalne uprave u Prnjavoru,Dragana Tomaš.

(prnjavorlive.info)

Na slici:Iz jednog od oštećenih domaćinstava u Smrtićima

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here