Neženje mame novcem u brak

0
773

U budžetu opštine Brod ove godine planirana su sredstva kojima će podsticati muškarce starije od 35 godina na brak, a ova inicijativa krenula je iz Liješća, najveće mjesne zajednice, u kojoj ima više 160 neženja starijih od 35 godina, potvrdio je “Nezavisnim” Ilija Jovičić, načelnik Broda.

“U startu smo u te svrhe planirali 10.000 KM, ali kasnije u zavisnosti od toga kako se bude razvijalo sigurno ćemo proširivati sredstva. Liješće ima oko 1.600 stanovnika i odatle je došla ta inicijativa u vrijeme rasprave o nacrtu budžeta, pa smo tako i uvrstili to da bismo pokušali nešto što je rađeno u Jagodini, ali i u nekim susjednim mjestima”, rekao je Jovičić za “Nezavisne”, dodajući da su u fazi osmišljavanja projekta.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da u Liješću ima preko 160 neženja, dobrih mladića starijih od 35 godina, interes za ovaj projekat je veliki.

“Nadam se da ćemo u saradnji s Turističkom organizacijom i drugim odjeljenjima uspjeti da organizujemo jednu vrstu susreta, približavanja. Ponešto se na tom planu i desilo, što nam budi nadu da bi projekat mogao uspjeti”, kazao je Jovičić.

Demograf Aleksandar Majić kazao je da su ovi podsticaji veoma bitni, ako se uzme u obzir da je brak nosilac reprodukcije u RS.

“Oko 83 odsto djece se rodi u bračnoj zajednici, a svega 17 odsto izvan bračne zajednice, tako da na tom primjeru vidimo koliko je brak bitan za natalitet, jer bi neminovno po svakom sklopljenom braku bilo i više djece”, pojasnio je Majić za “Nezavisne”.

Osim Broda, za stimulaciju braka odlučile su se i još neke lokalne zajednice, doduše rijetke.

Jedan od tih primjera je i grad Trebinje, koji, kako su “Nezavisne” ranije pisale, planira uvećati beneficije za pronatalitetnu politiku i porodicu uopšte, pa će za novosklopljene brakove u kojima je jedan partner stariji od 38 godina u ovoj godini izdvojiti 90.000 maraka.

Za ovu će godinu Trebinje, kako je rečeno, ukoliko bude potrebno, izdvojiti i više od planiranih 90.000 KM.

“Za ove je parove bitno da su stalno naseljeni u Trebinju u posljednjih godinu dana, oboje ili jedan od supružnika, i da je jedno od njih starije od 38 godina, dok visinu primanja određuje njihov socijalni status, tako da, ako su nezaposleni, mogu ostvariti sredstva u visini od 12.000 maraka i to dobijaju u 18 jednakih rata”, istakao je ranije Mirko Ćurić, novoizabrani gradonačelnik Trebinja.

Ćurić je tada naglasio da neće nedostajati novca ni za subvencionisanje stanova za mlade bračne parove i pomoć za 142 učenika iz ruralnih područja, koliko ih dobija naknadu za ovu školsku godinu.

Podsjećamo da su u opštini Kotor Varoš građani ranije pokretali nešto drugačije inicijative, te predlagali da bi zaposlene neženje i neudate zaposlene žene starije od 25 godina trebalo oporezovati, jer bi se na taj način, kako je tada rečeno, povećala stopa nataliteta u RS i BiH.

Ovaj, kako su ga nazvali, “bećarski porez” pravdali su padom nataliteta, gašenjem sela i sve manjim rađanjem djece i u gradovima. To na kraju nije zaživjelo.

U Republičkom zavodu za statistiku RS su kazali da je, prema posljednjem popisu stanovništva, u RS bilo 160.658 neoženjenih muškaraca i 108.658 neudatih žena.

(Nezavisne)

PODIJELI