Nikad nemojte voziti automobil u japankama

0
294

Nedavno provedeno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako je čak 1,4 miliona nesreća i opasnih situacija uzrokovano vožnjom u japankama.

Međutim, u većini evropskih država vožnja automobila u japankama nije zabranjena pa stoga velik broj vozača ljeti vozi u japankama bez ikakvih posljedica. Isto je i u Hrvatskoj.

Problem vožnje automobila u japankama je u tome što se zbog svojeg oblika lako mogu zavući pod papučice, što je u vožnji iznimno opasno.

Produžava se vrijeme reakcije, a manje iskusni vozači mogu početi paničariti i u potpunosti se saplesti.

Obzirom da su pojedini vozači svjesni kako su japanke opasne, odlučuju se voziti bosi, ali stručnjaci upozoravaju da niti to nije dobro rješenje budući da je potrebno koristiti veću silu da bi se stisnula papučica kočnice.

Osim japanki opasne su sve vrste natikača i sandala koje su labavo pričvršćene za stopalo. Za vožnju automobila najbolji izbor su lagane tenisice, jer omogućavaju najbolju kontrolu.

Pojedine države u svojim su zakonima o sigurnosti cestovnog prometa propisali kazne za vožnju automobila u japankama. Francuzi naplaćuju globu od 90 evra, a španjolski policajac kazniće vas sa čak 200 evra.

(autopress.hr)

PODIJELI