Nikad zbogom, samo doviđenja: 11 godina od smrti Tošeta Proeskog

0
831

Tužno je sjećanje svakog 16. oktobra, jer je na taj dan, prije jedanaest godina, u saobraćajnoj nesreći poginuo Todor Toše Proeski, jedan od najpopularnijih pjevača na ovim prostorima.

Makedonski pjevač je rođen 25. januara 1981.u Prilepu, a tragično je nastradao 2007. u Hrvatskoj.

“Makedonski anđeo” poginuo je kada je njegov automobil “folksvagen tuareg” udario u prikolicu obližnjeg kamiona, nedaleko od Nove Gradiške. Pjevač je u trenutku nesreće spavao na suvozačevom mjestu, dok su vozač Georgij Georgijevski i Tošetova tadašnja menadžerka Ljiljana Petrović teže i lakše povrijeđeni.

– Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome – rekao je jednom prilikom Toše neposredno pred smrt.

Danas ne samo da mu skidaju kapu za sve što je učinio, nego, baš kako je to i želio, ponose se njime.

O talentu Tošeta Proeskog za „Blic” je govorio Zdravko Čolić pokušavajući da odgovori na pitanje ima li nasljednika velikih muzičkih imena među mlađim generacijama.

– Pokojni Toše Proeski, nažalost, bio je posljednji čovjek iz pop muzike koji je imao nekoliko dobrih albuma. Sudbina ga je spriječila u tome da dosegne one visine koje je mogao kada je muzika u pitanju. Poslije njega niko nije tako zasijao, rekao je Zdravko Čolić.

Proeski je sahranjen u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a od popularnog pjevača oprostilo se nekoliko desetina hiljada ljudi. Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

Ostavio je nemjerljiv trag, kako u svojoj zemlji, tako i u regionu. Karijeru je započeo davne 1996, a Srbiju je svojim hitovima osvojio pet godina kasnije. Godine 2003. pobijedio je na prestižnom muzičkom festivalu “Beovizija” pjevajući “Čija si“.

Nedugo zatim, anđeoskim glasom osvojio je Hrvatsku i Sloveniju. Snimio je pregršt hitova, poput “Tajno moja“, “Pratim te”, “Ko ti to grize obraze“, “Srce nije kamen“, “Lagala nas mala“… Sarađivao je s mnogim muzičkim zvijezdama, kao što su Goca Tržan, Toni Cetinski, Karolina Gočeva… Osim što je bio vrstan pjevač, Proeski je bio i human čovjek, koji je održao brojne humanitarne koncerte. Iste godine kada je preminuo, pripremao je svoj proboj na svjetsko tržište.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here