Niže marže usporiće divljanje cijena u Republici Srpskoj

0
366
Foto: N.N. | Niže marže usporiće divljanje cijena u Republici Srpskoj

BANJALUKA, PRIJEDOR – Iako će Vlada RS na današnjoj sjednici reagovati na rast cijena i donijeti izmjene uredbe o maržama kojim je predviđeno njeno ograničenje za osnovne životne namirnice, sindikalci, ali i predstavnici potrošača u Srpskoj, poručuju da je ove mjere trebalo donijeti i prije nego što je enormno i nekontrolisano došlo do poskupljenja.

Naime, Radovan Višković, predsjednik Vlade RS,  naglasio je da je do sada maksimalna marža u veleprodaji i maloprodaji bila 10 odsto, odnosno osam, a da će ovim izmjenama biti osam odsto, odnosno šest.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da su se sindikalci prije tri mjeseca obraćali Vladi RS upravo po ovom pitanju, kada su počela prava radikalna poskupljenja masti, odnosno ulja, da se djeluje u okviru nadležnosti Vlade RS.

“Jer jedino na šta Vlada RS može da djeluje, to je pitanje marži. Dobili smo i odgovor Ministarstva trgovine i turizma RS da su marže na određene proizvode ograničene, ali mi smo vidjeli da postoji prostor da se djeluje interventno i da se marže dovedu u stanje koje će barem usporiti ili donekle djelovati na krajnju formiranu cijenu koju plaća obični građanin”, kazala je Mišićeva.

Ističe da treba još tražiti prostora za niže marže, ali da sve opet  zavisi od uredbe i koliko će ograničenje zaista usporiti rast cijena i olakšati ljudima koji svakodnevno kupuju namirnice.

“Ono što se nama dešava je enormno i vrlo nekontrolisano poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ali istovremeno i goriva, koje je sastavni dio u svakoj proizvodnji, jer ono sigurno generiše neka nova poskupljenja”, kaže Mišićeva.

Ističe da je iduća mjera koju će sindikalci tražiti i koja mora biti donesena znatan rast plata, te kako kaže, u kombinaciji te dvije mjere, kontrole rasta cijena i većih plata, moglo bi se nekako pomoći radnicima i građanima  RS.

“Ali od  takvih  mjera koristi bi imali i proizvođači svake vrste roba, jer ukoliko imate više novca, ukoliko su cijene prihvatljivije, više će se kupovati i taj  krug će se zatvoriti, u kojem će svi imati nekih benefita”, pojasnila je Mišićeva.

Naglasila je da Vlada RS mora da vodi računa o svim građanima i  djeluje interventno, jer, kako kaže, neko ko ima najnižu platu od 540 KM, ne  može da preživi u ovakvoj situaciji kada su visoke cijene osnovnih životnih namirnica.

“Sve što ide u smjeru uticaja na nedivljanje cijena i povećanja plata, nešto što bi bilo dobro,  mora da top tema”, zaključila je Mišićeva.

Da je uredbe o nižim maržama trebalo donijeti i ranije kada su cijene osnovnih životnih namirnica krenule da divljaju, smatra i Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

“Svjesni smo da su na svjetskom tržištu nafta i naftni derivati  dostigli cijene koje niko nije mogao ni zamisliti, jer ne dešavaju se samo poskupljenja kod nas, nego u cijelom svijetu, ali kod nas su se najviše odrazila jer imamo najmanja primanja”, kazala je Marićeva.

Kako je rekla, uredba o nižim maržama svakako će značiti da se koliko-toliko ublaži skok cijena.

“S druge strane, moramo biti svjesni toga da mi dosta robe uvozimo, da svaka nova tura koja dolazi na naše tržište je znatno skuplja, tako da, koliko god mi marže ovdje smanjivali, te će cijene i dalje biti visoke”, ističe Marićeva.

Kako je rekla, evidentno je da  građani Srpske imaju malo novca, te će  ove cijene i pored uredbe i dalje biti nedostižne velikom broju građana RS, jer imamo jako puno ljudi s malim primanjima.

“Ovo je dobar potez, ali trebalo je da bude  znatno ranije.  Ni ovo smanjenje neće mnogo uticati da se pomogne socijalno najugroženijima”, zaključila je Marićeva.

 

NEZAVISNE/ DAJANA VUJATOVIĆ

PODIJELI