Njemačka otvorila e-autoput za kamione

0
176

deja trolejbusa u kombinaciji s najnovijim tehnologijama bi mogla biti novo rješenje za optimizaciju kamionskog prijevoza po pitanju ispušnih plinova.

U Njemačkoj su se dosjetili rješenja kojim bi mogli riješiti glavninu problema zagađenja u teretnom saobraćaju gdje su dizelski motori imperativ. Proces elektrifikacije je skup i bolan, međutim ova ideja bi mogla biti rješenje u saobračaju tegljačima, barem kad su u pitanju autoceste.

Radi se o tzv eHighway cesti na kojoj saobraćaju kamioni opremljeni trolama, a koji se električnom energijom napajaju poput trolejbusa, putem nadzemne mreže istosmjerne struje napona 670 V. Nakon višegodišnjeg razvoja i uspješno odrađene testne faze otvorena je prva dionica u dužini od 10 km.

Tehnologiju je razvio Siemens, a sistem kamionima s odgovarajućom opremom omogućava da se spoje na električnu mrežu i na struju voze brzinom do 90 km/h. Kad su spojeni s izvorom električne energije, kamioni voze na električni pogon, a silaskom s e-autoceste vraćaju se na klasičan pogon motorom s unutrašnjim izgaranjem.

U Siemensu naglašavaju kako ova tehnologija omogućava drastično smanjenje štetnih ispušnih plinova, ali i da bi vlasnik kamiona na 100.000 prijeđenih kilometara mogao uštedjeti do 20.000 evra. Takođe, ovaj je sistem u potpunosti kompatibilan s trenutnom saobraćajnom infrastrukturom.

Njemačka vlada je potrošila oko 70 miliona evra na razvoj tehnologije koja kamionima omogućava korištenje Siemensove električne mreže. Osim netom otvorene dionice između frankfurtske vazdušne luke i industrijskog parka, vrijedne oko 15 miliona evra, uskoro će se otvoriti još dvije dionice eHighwaya.

Slične tehnologije trenutno se testiraju u Švedskoj i Americi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here