Njemačka se priprema za najgori scenario

0
461
Dok vlada kancelarke Angele Merkel osjeća da se približava kriza njemačke ekonomije, glasači kao da ne vide “olujne oblake”, ocjenjuje agencija Blumberg.

Sve to stvara nevolje zvaničnicima koji treba da uklone rizike dok Merkelova ulazi u posljednju godinu svoje političke karijere.

Vlada predviđa samo kratko usporavanje prije ponovnog rasta enaredne godine, ali svi znakovi govore da se zvaničnici u tišini pripremaju za potencijalno mnogo gore poslljedice.

Zabrinuti su i lideri koji se pripremaju da preuzmu “palicu” kad Merkelova siđe sa funkcije i kažu da bi se glasači mogli naći uhvaćeni u ekonomski šok usred političke tranzicije, prenosi Blic pozivajući se na agenciju Blumberg.

Kako se navodi, dva starija zvaničnika njene Hrišćansko-demokratske unije izrazili su ovog mjeseca zabrinutost da bi ovaj dvostruki talas mogao “prodrmati” političku mapu uoči sljedećih izbora, a najjasniji znak da je vlada nervozna je njen riskantni plan da spase Dojče banku njenim spajanjem sa domaćim rivalom, Komercbankom.

Činjenica da su ministri spremni da se nađu na meti kritika zbog ukidanja 30.000 radnih mjesta pokazuje koliko ozbiljno uzimaju prijetnju od recesije, piše američka agencija i dodaje da vladajuća koalicija takođe razmatra da li treba olabaviti ustavna ograničenja vladinih troškova.

– Postoji mnogo globalnih rizika po ekonomiju. Ako globalni rizici dodatno narastu, možda će to biti previše za održiv rast – rekao je za Blumberg član kancelarkine CDU i ekonomskog komiteta donjeg doma parlamenta Matijas Hajder.

S druge strane, njemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je prošle nedjelje da je spreman da upotrebi sva dostupna fiskalna sredstva da stimuliše ekonomiju ako dođe do krize, iako je isključio mogućnost promjene pravila kako bi stavio i dodatna sredstva na raspolaganje.

On je dodao i da su najbolja priprema za period velike ekonomske neizvijesnosti “dobre, stabilne finansije”. Iako se problemi gomilaju nad Berlinom, poruka iz unutrašnjih krugova Merkelove je jasna “ne prevrći čamac koji se već ljulja”.

Kad je Šolc u januaru rekao da su zlatne godine za Njemačku završene, brzo ga je poklopio ministar ekonomije Peter Altmajer, blizak Merkelovoj. “Ne treba pričom potkopavati ekonomski zamah”, rekao je Altmajer. RTRS

PODIJELI