Njemačka uhapsila Pudždemona, da li će ga i izručiti?

0
307

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon uhapšen je danas u Njemačkoj po evropskoj potjernici, ali još uvijek nije izvjesno da li će ga njemačko pravosuđe izručiti Madridu.

I dok nadležni organi ispituju slučaj, njemački mediji spekulišu da li je riječ samo o pravnom pitanju.

Takođe, u prvi plan ističu da je Njemačka u obavezi da ispuni evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija, ali i da njemački krivični zakon ne poznaje termin pobuna” – za šta Španija optužuje Pudždemona.

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je za “Bild” da je riječ o pravnom pitanju i da ne postoje opcije političkog djelovanja.

O slučaju Pudždemona će, kako je najavljeno, razgovarati nadležni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Pitanje je sada da li je Njemačka zaista u obavezi da izruči Pudždemona. Prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog, bez provjeravanja postojanja osnova kažnjivosti samo u slučaju teških krivičnih djela kao što je terorizam, piše “Bild”.

Ralf Deper, zamjenik tužilaštva države Šlezvig-Holštajn, na čijoj teritoriji je Pudždemon uhapšen, kaže da nadležni ispituju koliko Pudždemon na osnovu evropske potjernice može da ostane u pritvoru i da će odluka o tome biti donijeta u ponedeljak.

Bjegunci uhapšeni po evropskom nalogu, moraju se najkasnje u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži.

“Kiler nahrihten” javlja, pozivajući se na izvore iz sudskih krugova, da Pudždemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Njemačkoj.

“Ako to učini, taj zahtev za azil, kao i svaki drugi, razmatra Savezna služba za migraciju”, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Šlezvig-Holštajna za ovaj list.

Međutim, kako se dodaje, šanse da Pudždemon dobije azil nisu velike, “jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost zad procedurom azila”.

Madrid nije imao uspjeha u Belgiji sa svojim zahtjevom za izručenje Pudždemona, piše “Špigel”. Njegovi advokati su ukazivali da krivično djelo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i zbog toga ne može da bude osnova za njegovo izručenje.

Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf njemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, koji podrazumijeva nasilje, proketnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka.

Pudždemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem proketio, a nije na njega ni pozivao. Time se postavlja pitanje da li se može primokeniti paragraf o veleizdaji, piše “Špigel” navodeći da rokeč “pobuna” i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja.

“Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije”, kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za “Špigel” i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune.

“Zidojče cajtung” konstatuje: “Njemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika”.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here