Njemački grad uveo u upotrebu radar montiran na biciklu

0
392

Narodne sluge, zaposlene u sekretarijatu za kontrolu saobraćaja njemačkog grada Augsburga, došle su na ideju koju su i realizovale, pa se tako u upotrebi od strane pomenute službe nalazi teretni bicikl koji nosi funkcionalan radarski sistem namenjen kontroli brzine kretanja vozila. Gradski činovnici imaju samo reči hvale za novi mobilni sistem.

Ideja je nastala kao odraz neophodnosti, odnosno frustracije odgovornih lica uzrokovane činjenicom da u Augsburgu ima isuviše mjesta gdje bi bilo korisno i smisleno postavti radarsku kontrolu, ali gdje je to fizički neizvodljivo zbog nedostatka dovoljne površine odnosno deficita prostora. Zato su zvaničnici i postali kreativni, pa tako sada posjeduju teretni bicikl visokih manevarskih sposobnosti koji je upotrebljiv, manje-više na svakom mogućem mjestu.

“Brojna su uska grla u gradu, mjesta gdje jednostavno ne možemo da držimo korak s gustinom saobraćaja zato što nismo u prilici da pristupimo našim vozilima s mobilnim sistemima za kontrolu brzine kretanja automobila”, objašnjava Andreas Blajmajer, šef odjeljenja za nadzor saobraćaja i pitanja bezbjednosti.

Kako bi na adekvatan način riješili problem, službena lica su ukombinovala teretni bicikl s konvencionalnim radarskim sistemom.

“Ostale komponente su ručne izrade”, objašnjava dalje Blajmajer. Kamera za mjerenje brzine kretanja vozila se smiješta neposredno pokraj puta a aktivira je policijski službenik. Njegovo prisustvo je nužno tokom vršenja nadzora nad saobraćajnim dešavanjima.

“Nakon pilot projekta koji je trajao dvije avgustovske nedelje, gradske vlasti su započele s redovnom upotrebom mobilnog radarskog sistema smještenog na biciklu, početkom novembra”, kaže Blajmajer. Ipak, jedinstveni teretni bicikl se koristi jedino na mjestima gdje je nemoguće pristupiti redovnim patrolnim automobilom, a trenutna frekvencija uptorebe kreativnog radara je na nivou, redovnih seksualnih aktivnosti sredovečnog čovjeka, to jest dva puta nedeljno. Aluzija na rasplodne afinitete je usmjerena na izmamljivanje osmjeha na lica čitalaca i nema nikavih dodirnih tačaka sa bezbjednošću na njemačkim drumovima.

Odjeljenje za nadzor saobraćaja u svom “voznom parku” posjeduje samo jedan ovakav bicikl i plan je da tako i ostane. Vlasti brinu da kada ova kreatura postane šire poznata, ona ne doprinese daljem produbljenju jaza između dvije važne grupe učesnika u saobraćaju – biciklista i vozača automobila. Službenik Blajmajer je pokušao da objasni pristup, to jest pogled na ovo pitanje koje su oformile gradske vlasti: “Ma ne radi se ovde o punjenju gradskog budžeta. Naprotiv, jedino nam je stalo da doprinesemo većoj dozi bezbjednosti na našim ulicama.”

(AutoRepublika.com)

PODIJELI